Snažíme se o férovou hospodářskou soutěž, říká europoslanec o pokutě Googlu

19. červenec 2018

Evropská komise (EK) Googlu udělila rekordní pokutu – v přepočtu 112 miliard korun. Firma se teď proti rozhodnutí odvolává.

Podle europoslance a předsedy Výboru pro právní záležitosti Pavla Svobody (KDU-ČSL) je důvodem rozhodnutí ochrana spotřebitele. „Jak na české národní úrovni, tak na evropské, se snažíme o férovou hospodářskou soutěž,“ vysvětluje.

Google využil Android k upevnění dominantní pozice svého internetového vyhledávače.
komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová

Dominik Stroukal, hlavní ekonom společnosti Roklen a programový ředitel Liberálního institutu, si ale říká, že rozhodnutí je, minimálně z hlediska ekonomického, nesmyslné. Google prý totiž konkurenci nezabraňoval, jen preferoval své služby.

Google vs. Apple

Nedělá ale Apple vlastně úplně to samé? Právě v tom vidí Svoboda neférovost. „Víte, když dva dělají totéž, není to totéž.“ S 90% podílem na trhu totiž EK vnímá Google jako kvazimonopol, a ten by měl, podle práva o hospodářské soutěži, podléhat zvláštním povinnostem.

„Běž domů, Google!“ Berlínský Kreuzberg protestuje proti nové budově společnosti

Berlín

Už od loňského jara, kdy bylo rozhodnuto o tom, že Google získá pro svoji novou pobočku industriální budovu u řeky, rozdělující berlínské čtvrtě Kreuzberg a Neukölln, se v oblasti zhoršila nálada. Místní jsou totiž ve většině naladěni proti gentrifikaci, tedy „zluxusňování“ svých čtvrtí a s ním souvisejícím zvyšováním nájmů. Mají za to, že usídlení celkem sedmé pobočky Googlu ve čtvrti ji ještě akceleruje.

Stroukal s tím nesouhlasí a upozorňuje, že právě k 90 % členové komise nedospěli úplně správně. Společnost Apple totiž při výpočtech vůbec nebrala v úvahu, byť jedná prakticky stejně.

Na rozdíl od Androidu ale její operační systém není licencovaný a instaluje ho jen do vlastních výrobků (iPhone, iPad,...). Eurokomisařům se nelíbí, že Google – který svůj operační systém nabízí dál – automaticky instaluje do mobilních telefonů různých značek vlastní aplikace.

Ekonom dodává, že antimonopolní politika vznikla primárně proto, aby chránila spotřebitele. V tomto případě jde prý ale spíš o ochranu výrobců a potenciálních konkurentů.

„Ta pokuta není velká… Pro nás je obrovská, ale Google je ještě větší než si vůbec dokážeme představit.“
Dominik Stroukal

Ačkoli je pokuta nejvyšší v historii Unie, něměli by mít podle Stroukala žádný problém s jejím zaplacením. „Je to 5 % hotovosti, kterou Google vůbec má. Takže to není něco, co by se firmy vůbec dotklo,“ vysvětluje. Přesto rozhodnutí firmu pokutovat nevnímá jako správné.

„Google má i další potíže ve vztahu k Evropské unii – jako je například odvod daní.“
Pavel Svoboda

Europoslanec Svoboda je však přesvědčen, že je to gigant, který ohrožuje férový trh a odmítá i nějakou spojitost s probíhající obchodní válkou. Na půdě EU se o firmě totiž hovoří už dlouho, a to kvůli připravované směrnici o autorském právu, nebo kvůli spornému odvodu daní.

Svoboda potvrzuje, že peníze, které Google musí zaplatit, poputují do evropského rozpočtu a bude s nimi naloženo tak, jako s příjmy členských států. „To může pomoct rozpočtu unie, protože čtyři miliardy euro jsou zhruba to, co odvádí třeba Holandsko,“ dodává Stroukal.

autoři: Tea Veseláková , marz
Spustit audio

Související