Muzeum Apple: Další z jablek, která změnila svět

15. únor 2016

Milníky z historie kalifornské firmy Apple se snaží ukázat výstava v novém pražském Apple muzeu. Ta představuje unikátní sbírku počítačů a dalších zařízení z let 1976 až 2012. Apple patří spolu s IBM, Microsoftem a dalšími firmami k průkopníkům, kteří vytvořili osobní počítače tak, jak je dnes známe.

Výstava vede návštěvníka chronologicky od samých začátků společnosti Apple a zároveň slouží jako pocta Steve Jobsovi. Výroky tohoto vizionáře a jednoho ze zakladatelů firmy se rozléhají z reproduktorů ve všech výstavních sálech.

„Steve Wozniak navrhl doma první počítač, a jeho kamarád Steve Jobs uviděl potenciál, a rozhodl se počítač nabídnout veřejnosti,“ uvedl v Magazínu Leonardo architekt výstavy Lukáš Hrudička.

Tak vznikla společnosti Apple Computers. Prvním osobním počítačem byl Apple I. Jeho základem byl dostatečně levný mikroprocesor, který celý stroj poháněl.

„Uživatel si zakoupil schéma základní desky, soupis součástek potřebných k sestavení, a počítač si sestavil sám,“ vzpomněl Hrudička.

Steve Jobs měl snahu vytvořit uživatelsky přívětivé prostředí, tedy grafické uživatelské rozhraní a myš, což se podařilo u modelu Lisa v roce 1984.

Jak vlastně vzniklo logo nakousnutého jablka, které firma přijala velmi brzy? „Prvotním logem byl Isaac Newton pod jabloní, později samotné jablko. Nyní se říká, že tři jablka změnila svět: Evino v ráji, Newtonovo a také to nakousnuté Steva Jobse.“

Všechny exponáty jsou zapůjčeny ze soukromých sbírek, potvrdil Hrudička. „Muzeum jich nabízí přes 450, kromě techniky jde i plakáty, první akcie firmy, vizitky a mnoho dalších unikátních předmětů.“

Apple: Uzavřený, spolehlivý, výkonný

Význam firmy Apple v dějinách informatiky potvrdil také vedoucí Katedry počítačů na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze Michal Pěchouček.

„Význam Apple je větší než firmy IBM nebo Hewlett-Packard, které se před 40 lety zdály být tahouny,“ tvrdí expert. „Tahounem rozvoje, inovace a pokroku byli nakonec Microsoft a Apple.“

Obě společnosti ale často nevynalézaly nové technologie, ale dokázaly inovativně využít ty, které už existovaly.

„Apple zavedl myš, byl prvním výrobcem, kterým ji dal lidem do ruky, ale už v té době to byl vynález patentovaný 20 let,“ připomněl Pěchouček.

Podobným příklad je i grafický operační systém, kde se Steve Jobs inspiroval u firmy Xerox, a Microsoft pak na stejné myšlence založil operační systém Windows.

Zatímco tehdy vyráběla počítače jedna firma, operační systém další a příslušenství jiná, Apple přišel s nápadem uzavřít všechno pod jednu vlastní platformu.

„Apple už v té době vsadil na to, že bude vlastnit jak operační systém, tak hardware. Tak vznikaly počítače, které byly extrémně výkonné a spolehlivé. I v současné době aplikuje firma filozofii uzavřeného systému.“

Tento přístup přináší ale i nevýhody. „Tou bylo vždy to, že díky této uzavřenosti musela firma udržovat a platit komplikovanější byznys, a tudíž tyto počítače byly dražší," konstatoval Michal Pěchouček.

autoři: mrk , oci , sed
Spustit audio