Slovenský prezident oznámil vznik nové strany. Jak dopadne Kiskaparty?

Slovenský prezident Andrej Kiska před koncem svého mandátu oznámil, že založí novou politickou stranu. Vrací se k tomu komentátor slovenského deníku SME Peter Schutz s tím, že vyjadřovat se k dosud neexistující politické formaci není analytický žánr – jde vlastně spíše o science fiction. Komentář je ale potřeba v případě, kdy oznamovatelem politického záměru je dosluhující prezident republiky.

Schutz přiznává, že byl dlouho skeptický k možnosti, že se Andrej Kiska skutečně odhodlá pro pokračování v politice prostřednictvím vlastní strany. Kiskovu rozhodnutí je ale snad možné rozumět, protože Slovensko nemá na rozdávání osobností s důvěrou zhruba poloviny populace.

Kamila Pešeková: Andrej Kiska zakládá novou politickou stranu

Slovenský prezident Andrej Kiska

Zdá se, jakoby v posledních dnech dominovali politickému dění na Slovensku jeho prezidenti.

Zkazky o založení nové strany teď na Slovensku udržují atmosféru, která doprovází úspěch Zuzany Čaputové v prezidentské volbě. Rozhodnutí založit novou stranu je možné číst také jako snahu vyhovět objednávce části veřejnosti, jež si žádá, aby Kiska byl i nadále součástí politické scény.

Podle slovenského komentátora teprve budoucnost ukáže. Důležitá bude odpověď na otázku, která strana má pravdu v debatě, jestli by Kiska neudělal lépe, kdyby se místo založení vlastní strany postavil do čela volební koalice doposud mimoparlamentních hnutí Progresivní Slovensko a Spolu.

V předvolebních průzkumech se zatím tato koalice umístila druhá za vládní stranou Směr – sociální demokracie (SMER-SD).

Strana hvězd

Schutz ale soudí, že je také možné vytvořit trojkoalici pro budoucí slovenské parlamentní volby. Ta by čítala novou Kiskovu stranu, Progresivní Slovensko a také hnutí Spolu. Volební zisk těchto formací by pak mohl být možná i vyšší, než je pouhý součet jejich dosavadních preferencí.

Jan Klesla: Blýská se na u nás na východě na lepší časy?

Zuzana Čaputová

Zvolení Zuzany Čaputové slovenskou prezidentkou je nepochybně skvělá zpráva. Především proto, že elegantní dáma v nejvyšší ústavní funkci malé středoevropské zemi skutečně sluší.

Na Slovensku není vyloučena ani možnost předčasných parlamentních voleb. Už jen teoretická možnost takového vývoje v pohledu slovenského komentátora klade vysoké nároky na logistickou i personální stránku procesu založení nové strany. Kiska si tak zcela jistě svou rodinu užije ještě méně, než když seděl v prezidentském paláci.

Překážku pro plán vytvořit politickou stranu formátu „all-stars“ představuje odmítnutí ze strany dvou bývalých političek – někdejší premiérky Ivety Radičové a taktéž bývalé ministryně spravedlnosti Lucie Žitňanské. Kiskovi se tak zatím nedaří sestavit soubor význačných lidí.

Výlevy dezinformačních sítí už teď vyhlašují, že jako šéf strany bude dosluhující prezident jedním z nejvíce rozdělujících prvků slovenské společnosti, myslí si Peter Schutz. Bude dráždit jak současnou vládu, tak i etablovanou opozici, pro kterou představuje doslova existenciální výzvu.

Kiskovy pseudoaféry

Vzestup takzvané „kiskaparty“ může blokovat i část vzdělanější veřejnosti, která podle komentáře naletěla falešným zprávám o jeho údajných daňových a pozemkových přestupcích. A budoucí strana by měla počítat i s rozmary slovenské policie – slovenský novinář píše, že policisté vyrobili kompromitující materiály doslova z ničeho. Kromě Kisky ještě na Slovensku nikdy nikoho nestíhali za neuznané výdaje, tvrdí Schutz.

Čaputová to bude mít těžké od první minuty, Fico se neštítí ničeho, míní Šabata

Kandidátka na slovenskou prezidentku Zuzana Čaputová

Slovenské prezidentské volby vyhrála advokátka Zuzana Čaputová, která s výrazným náskokem porazila eurokomisaře Maroše Šefčoviče.

„Užiteční idioti vládního Směru s mozkem žirafy“, kteří Kiskovy údajné problémy považují za „vážné“, si nacvičují svůj morální kýč i v demokratické opozici, nebere si komentář servítky.

Podle něj by dokázalo mile překvapit, kdyby dosavadní opozice dokázala v předvolební kampani o takzvané Kiskovy „aféry“ nezavadit. Už proto, že je prý jasné, že všechna obvinění vyrábí Směr zneužíváním státní moci.

To, že v průzkumech by budoucí Kiskovu stranu určitě volilo devět a možná pak dokonce čtyřicet procent Slováků, nemusí mít vypovídající hodnotu. Obzvláště v prostředí, kde překlápění osobních preferencí na ty stranické není žádnou samozřejmostí. Bylo by velkým fiaskem Andreje Kisky, kdyby se před volbami musel vydat za demokratickou opozicí s prosíkem o předvolební koalici, zamýšlí se Schutz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.