Čaputová to bude mít těžké od první minuty, Fico se neštítí ničeho, míní Šabata

31. březen 2019

Slovenské prezidentské volby vyhrála advokátka Zuzana Čaputová, která s výrazným náskokem porazila eurokomisaře Maroše Šefčoviče.

„Čaputová dosáhla skvělého vítězství v dané konfiguraci, kdy část voličů byla vytlačena do antisystémových vod kvůli nespokojenosti s politikou strany SMER. Marian Kotleba je symbol odstranění demokracie,“ upozorňuje politolog Grigorij Mesežnikov.

Petr Šabata: Na Slovensku jsou na obzoru další volby

Robert Fico, předseda vládní strany Smer

Prezidentské volby na Slovensku ještě neznají vítěze, a už se začalo mluvit o volbách předčasných parlamentních.

Podle šéfredaktora Českého rozhlasu Plus Petra Šabaty to ale bude mít nová prezidentka těžké už od první minuty ve funkci, protože na Slovensku už začala kampaň před parlamentními volbami, které se mají konat příští rok v březnu.

„SMER má pevně vybudovanou strukturu a je to velmi silná strana. A jak nám ukazuje Robert Fico – v kampani a v případném skládání nové koalice se nebude štítit vůbec ničeho,“ upozorňuje s odkazem na již existující ad hoc spojenectví s Marianem Kotlebou.

Slovensko po víkendovém svátku demokracie čekají tvrdé časy a zápas o směřování země – podobně jako tomu bylo v roce 1998, kdy tento zápas naštěstí skončil porážkou Vladimira Mečiara.
Petr Šabata

Nezpochybnitelný mandát

Mesežnikov odmítá kritiku nízké volební účasti, a tedy údajně slabého mandátu Čaputové. Jde prý o politickou interpretaci, ke které se uchýlí SMER, antisystémové strany a různé dezinformační weby.

Zuzana Čaputová bude prezidentkou Slovenska. „Slovenskem se žene vlna, která mění výsledky voleb,“ věří Petr Šabata

Zuzana Čaputová
  • 1:10 zpravodajka Pavlína Nečásková o situaci v Bratislavě
  • 5:15 volby pohledem Ladislava Snopka a šéfredaktora ČRo Plus Petra Šabaty
  • 16:15 redaktor Ladislav Novák a zpravodaj Ľubomír Smatana: první reakce na zvolení
  • 25:00 ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)
  • 28:00 reakce protikandidáta Maroše Šefčoviče
  • 32:40 další kroky Andreje Kisky
  • 38:00 Ladislav Snopko: slovenská společnost je stále rozdělená

Podle slovenského politologa se přitom nedalo očekávat, že by Šefčovič mohl zvítězit, k Čaputové se totiž kromě voličů Františka Mikloška, Bély Bugára přiklonila i významná část voličů protisystémových kandidátů.

I je se přitom Šefčovič pokusil oslovit, a to hned v debatě po prvním kole voleb, jak připomíná Šabata: „Řekl, že Čaputová je málo proti migraci, je ultraliberální a volila ji jen Bratislava. Vypadalo to na tvrdou a brutální 14denní kampaň.“

„Jenže – a to je má hypotéza – si potom Šefčovič v pondělí ve Financial Times přečetl, že Brusel bedlivě sleduje každé jeho slovo, a spočítal si, že ten náskok se nedá stáhnout a pokud by v tvrdé linii pokračoval, tak by si v Bruselu zabouchl dveře,“ dodává.

Zdá se, že Šefčovičovi vyhovuje zůstat v Bruselu a nechce se dále angažovat ve slovenské politice.
Radko Kubičko

Proč návštěva u Zemana?

Šefčoviče před druhým kolem v Lánech přijal prezident Miloš Zeman, podle Šabaty to ale nemělo žádný vliv: „Je to jeden z jeho nepochopitelných kroků, protože jako zkušenému diplomatovi mu muselo dojít, že je to faux pas. A jistě věděl, že na slovenské voliče to bude mít zcela nulový dopad.“

Šefčovič mohl vést elegantní, bruselskou a příjemnou kampaň – tím by na Slovensku zaujal víc než tím, co těch 14 dní dělal. Včetně návštěvy v Lánech.
Petr Šabata

„Byla to součást taktiky, jak oslovit voliče Štefana Harabina, protože mezi ním a Milošem Zemanem existuje určité neformální pouto. Sdělují podobné obsahy v některých otázkách a mají stejný způsob oslovování voličů,“ vysvětluje Mesežnikov.

S tím souhlasí i komentátor Radko Kubičko, Šefčovič se prý schůzkou se Zemanem snažil oslovit voliče, pro které je jako proevropský socialista a liberál málo autentický.

„Ona je to i reklama pro Pražský hrad. Pan prezident už tolik lidí nepřijímá a jestli chtěl dát najevo nějaký postoj vůči zde žijícím Slovákům, tak to byla příležitost,“ přidává se Petr Nováček, který poukazuje na historicky blízké vztahy mezi českými a slovenskými sociálními demokraty.

U kulatého stolu Názorů a argumentů diskutovali:

Petr Šabata – šéfredaktor Českého rozhlasu Plus
Petr Nováček – komentátor Českého rozhlasu
Radko Kubičko – komentátor Českého rozhlasu
Grigorij Mesežnikov – politolog

autoři: Ondřej Konrád , ert
Spustit audio