Kamila Pešeková: Andrej Kiska zakládá novou politickou stranu

3. duben 2019

Zdá se, jakoby v posledních dnech dominovali politickému dění na Slovensku jeho prezidenti.

Od zvolení budoucí hlavy státu, Zuzany Čaputové, neuplynul ještě ani týden a už na sebe přitáhl pozornost i ten končící, Andrej Kiska. Jen tři dny po prezidentských volbách Kiska oznámil, že zakládá novou politickou stranu.

Největší výzva, před kterou dnes stojíme, je jak zůstat jednotní, říká slovenský prezident Andrej Kiska

Visegrádská čtyřka, Andrej Kiska

Slovensko se dnes stalo předsednickou zemí Rady Evropské unie, poprvé ve své historii. Unie má teď sice dost starostí s takzvaným brexitem, ale i tak se na malou zemi pod Tatrami zaměří pozornost zbytku Evropy. Slovensko asertivně odmítá přijetí migrantů, hledá způsob, jak strávit krajní pravici v parlamentu, anebo jak prodat svůj ekonomický růst.

Nevznikne sice hned, má oficiálně spatřit světlo světa až poté, co prezidentovi skončí v polovině června jeho mandát. Ten chce podle vlastních slov dokončit jako nadstranická hlava státu. Až potom se má veřejnost dozvědět podrobnosti.

V krátkém videu ale už teď Kiska uvedl, že Slovensko potřebuje změnu a že on chce spojit slušné lidi, kteří by byli schopni tuto změnu uskutečnit. Prezident tak využívá vlnu úspěchu, který vynesl do prezidentského úřadu Zuzanu Čaputovou.

O tom, že Kiska zvažuje založení strany, se spekulovalo už řadu měsíců. Teď, když se to oficiálně potvrdilo, není stále jasné, jakou roli v ní hodlá hrát. Bude ji pouze zastřešovat v roli jakéhosi čestného předsedy nebo bude jejím skutečným lídrem, který se bude muset angažovat v malicherných vnitropolitických šarvátkách?

Spojit rozdělenou slovenskou opozici

A co je s Kiskovým loňským odůvodněním, proč už nebude znovu kandidovat do čela státu? Tehdy totiž tvrdil, že chce mít víc času na rodinu. Jako předseda politické strany, případně potenciální premiér, ale bude mít toho času ještě méně.

Jindřich Šídlo: Kiska opravdu není Zeman

Andrej Kiska, úspěšný slovenský podnikatel a filantrop

Nedělní rozhovor České televize se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou vyvolal očekávané reakce na očekávatelných místech.

Při bližším pohledu je možné prezidentovo oznámení označit za větší politickou bombu, než jakou bylo zvolení Čaputové do čela státu. Znamená totiž, že slovenskou politickou scénu čeká v nejbližších měsících zásadní přeskupování sil.

Když totiž Kiska oznámil, že chce spojovat slušné lidi, tak tím určitě nemyslel pouze pravidelné účastníky loňských protivládních demonstrací na Slovensku, ale také osobnosti, které nyní působí v jiných politických stranách. Existuje řada jmen, která by se mohla v novém Kiskově politickém projektu objevit, i když to většina z nich zatím popírá.

V každém případě vznik nové politické strany není možné považovat za způsob, jak spojit rozdělenou slovenskou opozici. Ale spíše jako krok, který posílí neochotu opozice dát své síly dohromady a vytvořit politickou alternativu vůči současnému vládnímu tandemu Smer a Slovenská národní strana.

Petr Šabata: Na Slovensku jsou na obzoru další volby

Robert Fico, předseda vládní strany Smer

Prezidentské volby na Slovensku ještě neznají vítěze, a už se začalo mluvit o volbách předčasných parlamentních.

Pokud totiž voliči neuvidí náznak k možné spolupráci v dostatečném předstihu před volbami, nebudou mít důvod dát opozici prostor.

Mimochodem otázka parlamentních voleb by mohla být aktuálnější dřív, než by si mnozí přáli. Pokud by se třeba konaly už na podzim, dávalo by to současné vládě vedené stranou Smer šanci možná ještě jednou, i když třeba těsně, získat nejvíc hlasů.

Jak ukázala nedávná hlasování ve slovenském parlamentu, i Ficově Smeru se rýsuje potenciální nový spojenec v podobě radikální Lidové strany - Naše Slovensko Mariana Kotleby.

Kamila Pešeková

Naopak pro nově vznikající projekty, jako je ten Kiskův, stejně tak jako pro demokratickou opozici, by mohly přijít předčasné volby na podzim příliš brzy. Celá opozice by se totiž nestihla semknout a úsilí Kisky a nové prezidentky Čaputové na změnu by mohlo být zmařeno.

Spustit audio