Slováci jsou zklamaní z demokracie. Jde o boj se svobodnou a otevřenou společností, která rurální populaci nevyhovuje, tvrdí sociolog

11. červenec 2022

Slovenské vládní koalici hrozí rozpad. Opakující se neshody vyústily v ultimátum vládní strany SaS, jejíž šéf Richard Sulík odmítá nadále sedět ve vládě s expremiérem a ministrem financí Igorem Matovičem (OĽaNO). „Vychází to z poznání všech aktérů slovenské politiky, že s ním není možné vládnout. Je to člověk, který vykazuje známky narcistních poruch a který není připravený pracovat týmově,“ míní slovenský sociolog Michal Vašečka.

Poukazuje na to, že Matovič je podle průzkumů nejneoblíbenější a nejméně důvěryhodný slovenský politik.

Čtěte také

„Předběhl i předsedu extremistické ĽSNS Mariana Kotlebu a bývalého premiéra Roberta Fica. Je nedůvěryhodný pro 88 procent obyvatel, podařilo se mu něco nevídaného: prozápadně a liberálně orientovaní lidé se shodnou se slovenskými fašisty, že je nepřijatelný. To se ještě nikomu nepodařilo,“ glosuje.

Matovičova strana za svým předsedou ale stále stojí a tvrdí, že Sulík pouze hledá záminky pro odchod z koalice. Vašečka připomíná, že kvůli poslancům SaS v roce 2011 padla vláda Ivety Radičové a Sulík se prý snaží, aby mu nezůstal černý Petr.

„Je otázka, zda mu to vyjde. Část společnosti je z Matoviče tak zklamaná, že mu vyjadřuje podporu, ale zároveň je velká část vyděšená z toho, že by se teoreticky mohly vrátit časy, kdy na Slovensku vládl Robert Fico. Celá společnost je rukojmím nikoli sporu Sulíka a Matoviče, ale spíš Igora Matoviče,“ podotýká.

Konec osvícenství

Matovičovi podle Vašečky nejenže chybí vzdělání pro funkci ministra financí, ale ani se nedokázal obklopit lidmi, kteří by mu radili. „Je dobrým představitelem lidí, kteří mají pocit, že i bez vzdělání věcem rozumějí nejlépe. Bohužel tyto pocity takzvaně obyčejných lidí přinesl do vysoké politiky,“ uvádí.

V zemi sílí euroskeptické nálady i obliba konspiračních teorií, které zasahují více než polovinu populace.
Michal Vašečka

„OĽaNO je velmi nestandardní strana a on je spíš jejím majitelem než předsedou. Lidé očekávali, že se najdou uvnitř strany tací, kteří se mu postaví, ale nestalo se tak. Ani premiér Eduard Heger nevyužil příležitost se Matoviče zbavit, nebo si s ním minimálně věci vyjasnit,“ doplňuje.

Sociolog vysvětluje, že na Slovensku panuje vysoká míra nedůvěry v instituce a v politiku, která je jedna z nejvyšších v celé Evropské unii. „Žádný slovenský politik nemá vyšší důvěru než nedůvěru. Dokonce už ani prezidentka Zuzana Čaputová,“ poznamenává.

Čtěte také

„Lidé vůbec nedůvěřují systému. Zklamal je ten demokratický. To je hrůzostrašný odkaz, který se nepochybně bude materializovat v příštích volbách,“ doplňuje s tím, že s demokracií je nespokojených 69 procent obyvatel ve srovnávání s 35 procenty v Česku a devíti procenty v Dánsku.

V zemi rovněž sílí euroskeptické nálady i obliba konspiračních teorií, které zasahují více než polovinu populace. Vašečka se dokonce zamýšlí nad tím, zda slovenská společnost nevede boj se samotnými hodnotami osvícenství:

„Je to boj se svobodnou a otevřenou společností, liberální demokracií, která té rurální populaci v mnohém nevyhovuje a vymezuje se proti ní,“ uzavírá Vašečka.

Čekají Slovensko předčasné volby? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související