Kamila Pešeková: Slovenský parlament prolomil veto prezidentky Čaputové k protiinflačnímu balíčku, spory v koalici se prohlubují

23. červen 2022

Slovenský parlament připomíná stále častěji politické bojiště. Tak tomu bylo i tentokrát, kdy poslanci hlasovali o opatřeních proti inflaci. Nešlo ovšem o boj mezi vládou a opozicí, jak by se dalo očekávat, ale hlavně mezi jednotlivými koaličními stranami. Národní rada Slovenské republiky už podruhé schválila tzv. protiinflační balíček, který by měl pomoct rodinám překlenout složité období, ve kterém se momentálně nacházejí.

Napoprvé přijali poslanci zákon ve zkráceném legislativním řízení. Když právě tuto skutečnost kritizovala prezidentka Zuzana Čaputová, oznámila, že ho nepodepíše a parlamentu vrátí zpět. S dodatkem, že pokud by zákon prošel i napodruhé, obrátí se kvůli tomu na ústavní soud.

Čtěte také

Čaputová jako hlava státu využila svoje právo zákon nepodepsat. Od autora protiinflačního balíčku ministra financí Igora Matoviče si za to vysloužila nelichotivou kritiku, když na její adresu uvedl, že „na Slovensku je minimálně 100 tisíc hodnotově lepších žen než naše paní prezidentka“. Takže jako by už nestačila roztržka uvnitř vlády, ministr financí věcné výhrady prezidentky posunul do osobní roviny.

Hlasování ve slovenském parlamentu ještě víc rozhádalo už tak velmi nejednotnou slovenskou vládní koalici. Protiinflační balíček, který zahrnuje zvýšení dětských přídavků, daňový bonus na dítě a hrazení dětských kroužků, prošel parlamentem díky tomu, že ho podpořili někteří extremističtí poslanci z opozice.

Iracionální chování Matoviče

Tuto skutečnost kritizoval ministr hospodářství Richard Sulík, který uvedl, že hnutí OĽANO Igora Matoviče se spojilo s fašisty. Netrvalo dlouho a Matovič obvinil Sulíkovu stranu SaS, že to ona hlasuje s fašisty – myslel tím ty extrémisty, kteří Matoviče nepodpořili. Jakoby se koaliční politici trumfovali v tom, kdo vydá absurdnější prohlášení.

Čtěte také

Bylo to nedůstojné divadlo, které akorát přispělo k tomu, že poslanci musí mít v očích veřejnosti zase o něco menší vážnost.

Vztahy mezi vládními subjekty se ocitly – už poněkolikáté – v hluboké krizi. V celém sporu už vlastně ani nejde o inflaci, ani o pomoc rodinám, ani o řešení ekonomické krize. Jde o to, kdo bude ustupovat a kdo si bude diktovat podmínky. A v tomto případě zatím vítězí neústupnost. A je třeba říct, že Matovičova. Kdysi i díky tomu vyhrál přesvědčivě volby s programem, který byl postavený na boji proti korupci a prorůstání bývalé Ficovy vládní garnitury s organizovaným zločinem. V tom byl Matovič nekompromisní. Když se ale stal premiérem, stejnou neústupností se vyznačoval i v této funkci.

Komentátorka Kamila Pešeková

Tam to ale začalo brzy vadit, protože se ukázalo, že si vůbec neuvědomuje, že se jako vládní politik musí chovat jinak, být schopný uzavírat s koaličními partnery dohody. To on ale nedokáže. Něco jim nadiktovat, to ano, ale vyjít jim vstříc – nikoli. Kvůli tomuto iracionálnímu chování má Matovič talent zničit i to, co se vládě v boji proti korupci podařilo.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio