Dominika Perlínová: Ovlivní boje o právo na potrat výsledek prezidentských voleb v USA?

12. květen 2024

Dvacet jedna amerických států zakázalo nebo omezilo interrupce. V dalších probíhají o právo na potrat soudní spory. Republikáni to vnímají jako výhru konzervativní politiky, kterou během svého prezidentství nastolil Donald Trump. Většina Američanů – a to i voličů republikánské strany – s omezeními nesouhlasí.

Demokraté proto doufají, že se z práva na potrat stane jedno z hlavních témat před listopadovými prezidentskými volbami.

Čtěte také

Na Floridě od 1. května začal platit zákaz interrupcí od šestého týdne těhotenství. V šestém týdnu ale většina žen ani neví, že jsou těhotné. Tím méně pak mají čas se rozmyslet, co chtějí dělat. A už vůbec se nestihnou objednat k lékaři. Odborníci tak mluví o de facto úplném zákazu.

Nejde přitom jen o hříšnice, které si nedávaly pozor, jak je vykreslují konzervativní politici. Omezení dopadají i na ženy, které po dětech touží, ale potratí samovolně. I těm se floridští lékaři bojí pomoci, často až za hranou ohrožení života. A to už v době, kdy v jižanském státě platil zákaz potratů od 18. týdne.

Práva 21. století

Anya Cooková se o dítě pokoušela mnoho let a opakovaně jí s těhotenstvím pomáhali lékaři. Přesto začala v 19. týdnu potrácet. Žena málem vykrvácela, než jí v nemocnici byli ochotni pomoci. Nyní je opět těhotná a bojí se, co s ní bude, budou-li se komplikace opakovat. Zvlášť, když se zákaz ještě zpřísnil.

Čtěte také

Stát guvernéra Rona DeSantise, který se ucházel o republikánskou nominaci na prezidenta, patří mezi ty konzervativní. Přesto byl až dosud posledním útočištěm pro ženy na jihovýchodě USA, které lékařský zákrok chtěly podstoupit. Od května ale musí desítky tisíc žen hledat pomoc jinde.

Republikánská strana o podobné kroky zpět usilovala od zavedení federálního práva na potrat v roce 1973. Před více než rokem se jim to podařilo, když Trumpem nominovaní nejvyšší soudci právo zrušili.

Podle průzkumu agentury Gallup si jen 13 procent Američanů přeje úplný zákaz potratů. Kde to jen jde, hlasují lidé o omezení interrupcí v referendech. Zatím vždy podpořili právo ženy, aby se mohla sama rozhodnout.

Čtěte také

V listopadu, spolu s prezidentskými volbami, čeká stejné rozhodnutí i voliče na Floridě. Petice za referendum probíhala už dřív. Po oznámení zpřísnění zákazu těhotenství od května si ale získala ještě větší podporu. Radost z toho mají hlavně demokraté. Ti v posledních měsících zoufale hledají důvod, proč by voliči měli nadšeně podpořit jednaosmdesátiletého Joea Bidena.

Nyní doufají, že díky referendu přijde k urnám ta část Floriďanů, kteří s demokraty a jejich liberálnější politikou sympatizují. A raději si tentokrát zvolí Bidena než Donalda Trumpa. I přes svůj věk jim demokratický prezident slibuje práva 21. století. Na zdánlivě stále konzervativnějším jihu má najednou Biden šanci vyhrát.

Do té doby ale ženy na Floridě čeká nejméně sedm měsíců bez dostupné lékařské péče v otázce reproduktivního zdraví. To jim ani výhra demokratů nevykoupí.

Autorka je redaktorka serveru aktualne.cz

autor: Dominika Perlínová
Spustit audio