Kamila Pešeková: Tři roky s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Bude opět kandidovat?

9. červenec 2022

Když Zuzana Čaputová kandidovala na post slovenské prezidentky, hlavní myšlenky její předvolební kampaně se točily okolo témat jako férovost, upřímnost a pozitivní přístup. Nabízela dialog a upozorňovala na nebezpečí rozdělené společnosti. Ve volbách získala více než 58 procent hlasů a stala se tak nejmladší slovenskou hlavou státu, zároveň první ženou, která vykonává nejvyšší úřad v zemi.

Podobně jako v řadě jiných zemí mají voliči i na Slovensku krátkou paměť. I když Čaputová dlouho vedla žebříčky popularity, tři roky od nástupu do úřadu to přestává platit. Zatímco maximum její oblíbenosti se pohybovalo nad 60 procenty voličů, podle posledních údajů důvěřuje Čaputové 42 procent Slováků, ještě populárnější je bývalý slovenský premiér a dnes opoziční poslanec Peter Pellegrini.

Čtěte také

Čaputová musí od nástupu do úřadu čelit kritice od opozice, kterou vede bývalý premiér Robert Fico. Ten se nikdy nevyrovnal s tím, že volby mohl vyhrát někdo jako ona, občanská aktivistka bez větších předchozích zkušeností v politice. Dával jí proto při každé příležitosti najevo, že ji nebere vážně. V nedávné minulosti pak neváhali Fico a jeho lidé prezidentku hrubě urážet. Čaputová veřejně obhajovala uzavření dohody o obranné spolupráci se Spojenými státy. Čelní politici Smeru ji kvůli tomu označovali za americkou služku a častovali hlavu státu i daleko horšími výrazy.

Kritika vlády

Čtěte také

V posledních týdnech a měsících se k opozici přidal také současný ministr financí a vítěz posledních parlamentních voleb Igor Matovič. Prezidentka kritizovala skutečnost, že Matovičův protiinflační balíček byl v parlamentu přijatý ve zkráceném řízení a bez řádné rozpravy. Proto zákon vetovala. Tím si ministra financí proti sobě popudila. Matovič si vzal její kritiku osobně a podobnou mincí jí to vrátil. Vytváří tak zbytečně napětí mezi vládou a prezidentkou. Čaputová už předtím několikrát vládní koalici veřejně pokárala, že namísto toho, aby řešila problémy země, zabývá se pouze vlastními konflikty.

Komentátorka Kamila Pešeková

Pro Čaputovou nemusí oslabení její popularity nic znamenat. Do příštích prezidentských voleb je ještě daleko, kromě toho sama ještě neřekla, že bude usilovat o druhé období. Pokud by neusilovala o znovuzvolení, bylo by to ale velkým překvapením. Pak by se také mohlo lehce stát, že by její dva současní kritici, Fico i Matovič, mohli být jejími hlavními protikandidáty. Jinými slovy, dva politici, kteří mají tak jako nikdo další na svědomí rozdělení slovenské společnosti.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.