Kamila Pešeková: Zuzana Čaputová navštívila Kyjev – korunuje slovenskou zahraniční politiku

3. červen 2022

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu navštívilo Kyjev několik vysoce postavených zahraničních politiků. Nejnověji se mezi ně zařadila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Poté, co navštívila města Boroďanka a Irpiň, vystoupila Čaputová na půdě ukrajinského parlamentu. Stala se tak druhou hlavou státu po polském prezidentovi Andrzeji Dudovi, která v ukrajinském parlamentu od začátku války promluvila.

Její projev byl několikrát přerušen potleskem ve stoje, a to v momentech, kdy mluvila o podpoře Slovenska přímo Ukrajině, ale také ukrajinským uprchlíkům, kteří na Slovensku pobývají.

Čtěte také

Slovensko také pomáhá při vyšetřování válečných zločinů tím, že dodalo Ukrajině své vlastní policejní experty. Prezidentka tak potvrdila, že pod jejím vedením je slovenská zahraniční politika plně v souladu se Západem.

Potvrzuje to i další výsledek ukrajinské návštěvy slovenské prezidentky. Během ní dořešily Bratislava a Kyjev detaily komerční smlouvy, podle které Slovensko dodá na Ukrajinu samohybné houfnice Zuzana. Byl by to další projev velmi aktivní pomoci sousedovi čelícímu ruské vojenské invazi. Slovenská armáda už přitom před časem věnovala Ukrajině svůj protiletecký systém S-300. Tehdy to byl jeden z prvních případů, kdy některý z členských států NATO dodal Ukrajině těžkou bojovou techniku.

Zahraniční politika a role prezidentky

Čaputová podpořila vstup Ukrajiny do Evropské unie stejně rozhodně, jako to udělal slovenský premiér Eduard Heger, když v dubnu navštívil Kyjev. Slováci často opakují, že budou Ukrajinu podporovat ze všech sil, protože bezpečnostní situace na Ukrajině je v jejich vlastním zájmu.

Čtěte také

Naši východní sousedé mají štěstí, že v dnešní situaci reaguje slovenská vláda i prezidentka tak rozhodně, jasně a prozápadně.

Je otázkou, jak by se zachoval nejhlasitější představitel opozice Robert Fico. Bývalý trojnásobný premiér se v posledních měsících naopak stále více zakopával na názorech, které je možné označit za protizápadní, ne-li přímo proruské. Pokud by teď vedl vládu, možná by vytvořil tandem s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a spolu by nabourávali jednotu Evropské unie. Současný premiér Eduard Heger naproti tomu souhlasil na nedávném summitu EU s embargem na dovoz ruské ropy, přestože je Slovensko na jejích dodávkách závislé nejvíc ze všech členských států.

Komentátorka Kamila Pešeková

Díky své aktivní roli během současné ukrajinské války na sebe dokázalo pětimilionové Slovensko v dobrém slova smyslu upozornit a vystoupit ze stínu některých daleko větších států. Například německý prezident nebo kancléř dosud v Kyjevě zatím nebyli. O směřování ani o konkrétní podobu zahraniční politiky nepanují v nejužším politickém vedení Slovenska žádné spory. Na rozdíl od politiky domácí… Prezidentka Čaputová v tom hraje roli nikoli jen ceremoniální.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio