Slavná ruská armáda? Normální chlapi, kterým se vede všelijak

8. duben 2023

Válka na Ukrajině je fenomén a v jeho znamení žije přinejmenším Evropa už déle než rok. Zamyslíme se tak nad otázkou: Jaký je a po více než dvě staletí byl stav ruského vojenství? Jsou Rusové opravdu tak dobří vojáci, jak si o sobě často sami myslí a jak jim politici typu Vladimira Putina s oblibou tvrdí? Anebo jsou to do armády a poté do války zahnaní normální chlapi, kterým se v bojích a bitvách vždy vedlo a vede všelijak?

Pro tento pořad jsme se do značné míry pokusili využít známých i méně známých beletristických i publicistických textů.

Čtěte také

Začněme válkou, která se konala už před více než dvěma staletími – a přesto se zejména o její průběh (nikoli už konečný vítězný výsledek) odborníci s oblibou přou. Je to vpád císaře Napoleona do Ruska, jak ho viděl ve své světoznámé Vojně a míru Lev Nikolajevič Tolstoj.

Jako další válka se v našem hledáčku ocitla válka krymská z poloviny 19. století. Ta byla přímo katastrofální a pro Rusko znamenala na dlouhá léta ztrátu jakékoli vojenské kontroly nad Černým mořem. Jako literární intarzie využíváme opět Lva Tolstého a tentokrát jeho Sevastopolské povídky.

Druhá světová válka

A je tu válka s Japonskem z přelomu 19. a 20. století, především bitva u Cušimy z roku 1905, která znamenala zkázu prakticky celého tichomořského ruského válečného loďstva. Malá kuriozita: této zkáze jako jeden z mála unikl křižník Aurora, symbol pozdější říjnové revoluce, který právě kolem půlky světa směřoval do opravy v petrohradských loděnicích…

Čtěte také

V našem přehledu následuje finská válka z let 1939 až 1940, kdy malá země s pár miliony obyvatel dokázala úspěšně čelit obrovité Stalinově válečné mašinérii. Vojensky sice Finsko nakonec nevyhrálo, ale morálním vítězem nad sovětským agresorem se stalo v každém případě.

V tomto výčtu samozřejmě nechybí druhá světová válka, která se jednoznačně stala nejvýznamnějším ruským (tehdy samozřejmě sovětským) vojenským triumfem. Právě proto k ní většina Rusů v čele s Vladimirem Putinem doposud vzhlíží jako k důležitému historickému předělu.

Celý tento přehled převážně nezdarů ruského vojenství uzavíráme válkou afghánskou, čečenskou a samozřejmě ukrajinskou, z nichž si Rusko ani jednu za rámeček dát nemůže – spíše naopak.

Spustit audio

Související