Skrytá výzva k bojkotu izraelského zboží, nebo jen informace pro spotřebitele?

20. listopad 2015

Evropská komise vydala ve středu pokyny k jasnému označování zboží pocházejícího ze židovských osad. Pokud výrobek neoznačí samotní Izraelci, může etikety dodat země, kde se bude výrobek prodávat.

Izrael to označuje za diskriminační rozhodnutí přijaté z politických důvodů. Organizace pro osvobození Palestiny naopak označila rozhodnutí za pozitivní krok, prý jde o technické, a nikoli politické téma.

Okupované území není součástí státu Izrael, takže zboží z něj nelze označovat jako vyrobené v Izraeli. Sama Evropská komise tvrdí, že jí jde pouze o správné označení zboží, a nikoli o výstrahu.

„Takovéto opatření se přijímá vůči Izraeli, ale nepřijímá se proti státům, které mají diskutabilní kritéria,“ všiml si v Dnešním Plusu europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda.

Podle něj by se podobné nařízení mělo týkat i Krymu, severního Kypru, Abcházie nebo jižní Osetie. „Doufám, že Evropská komise bude s těmito teritorii a jejich výrobky nakládat obdobně.“

Europoslanec je přesvědčen, že by se komise mohla věnovat důležitějším otázkám ve vztahu Palestiny a Izraele. Například tomu, „proč evropské fondy, které jdou na pomoc Palestině, jsou používány k výrobě zbraní, které ohrožují Izrael.“

Samotný vývoz z problematických teritorií představuje necelé 1 %, připomněl Svoboda.

„Samozřejmě, že to není jen zcela nevinná technická záležitost, ale má to implicitní obsah výzvy k bojkotu určitého zboží, tedy toho izraelského. Je to negativní signál, který vztahy EU a Izraele rozhodně nezlepšil,“ konstatoval europoslanec.

Konečná: Spotřebitel má být informován, politika v tom není

„Označování země původu je v EU povinné pro všechny státy. Nevidím důvod, proč by měl mít Izrael výjimku,“ tvrdí europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Ta připomněla, že mezi navrhovateli tohoto opatření Česká republika ani Slovensko nebylo. „Je evidentní, že pozice České republiky je dlouhodobě proizraelská, a kdo zná českou diplomacii, toho to nepřekvapí.“

Konečná je přesvědčená, že nejde o bojkot. „Jde o to, aby každý spotřebitel byl informován tak, jak má být. Je to zcela relevantní,“ zopakovala.

Emoce nemají v tomto evropském opatření místo, soudí europoslankyně. „Používání evropských peněz Palestinci na boj proti Izraeli není prokazatelné,“ reagovala na Svobodovu výtku.

„Problémy a chyby jsou na obou stranách. Pojďme řešit to, jak posunout dál mírový proces tak, aby cílem tohoto procesu byla existence dvou států,“ vyzvala Kateřina Konečná.

autoři: Ivana Navrátilová , oci
Spustit audio