Sítě jsou zaplaveny reklamou na levnou dovolenou na Krymu. Rusové jsou letos ale opatrnější

8. červenec 2023

Krym je dlouhodobě oblíbenou dovolenkovou destinací ruské elity i běžných občanů. Už od carských dob poskytovala jeho přímořská sanatoria a rekreační střediska zpopularizovaná v dílech Antona Čechova odpočinek. Ale 16 měsíců od začátku ruské invaze na Ukrajinu hrozí, že válka zničí turistický ruch, na kterém je Krym závislý, píše americký deník The Washington Post.

Černomořský poloostrov, který Rusko v roce 2014 nezákonně anektovalo, se stal terčem opakovaných útoků dronů na námořní zařízení, železniční tratě a ropné sklady.

Červnové zhroucení přehrady Kachovka by mohlo Krym odříznout od sladké vody.

Krymské úřady se snaží všemi prostředky zachovat klid a udržet sezónu letních dovolených. Navzdory spekulacím, že by ukrajinská protiofenziva mohla získat poloostrov zpět. Ruské sociální sítě jsou zaplaveny reklamou na levné prázdninové balíčky a domy k pronájmu.

Ale podle rezervačního portálu Ostrovok.ru bylo letos rezervováno dopředu pouze jedno procento hotelů na Krymu.

Před časem poloostrovem otřáslo bombardování letecké základny a výbuch, který zničil část jediného mostu spojujícího Krym s pevninským Ruskem. A červnové zhroucení přehrady Kachovka by mohlo Krym odříznout od sladké vody, připomíná list.

Žádna invaze nebude, tvrdí Rusové

Ruskem jmenovaný šéf oblasti přesto vystupuje v médiích s ledovým klidem. „Na obzoru není žádná pozemní invaze,“ řekl Sergej Aksjonov místní televizní stanici s tím, že úřady obdržely nové vybavení, které umožňuje odhalit nepřátelské drony z větší vzdálenosti.

Čtěte také

Podle Aksjonova nyní nejsou žádné problémy s přechodem přes Kerčský most a letní prázdninová sezóna bude probíhat podle plánu.

Guvernér krymského Sevastopolu Michail Razvožajev pak tvrdí, že zřícení přehrady „nijak neovlivní zásobování města vodou“. Jeden z krymských průvodců zase americkému deníku řekl, že turisté na poloostrov jezdí – a vždy jezdit budou.

„Z hlediska obrany je to nejbezpečnější místo v zemi,“ tvrdí tento průvodce. „Tohle není propaganda, nekladli byste mi takové otázky, kdybyste strávili jediný den v Luhansku, Doněcku nebo na Krymu a mluvili s místními obyvateli,“ stojí si muž za svým, když jmenuje regiony na východě Ukrajiny, které jsou od roku 2014 okupovány Ruskem a kde probíhá válka.

Čtěte také

Oficiální optimismus ale nehraje se skutečností, alespoň s tou, která se dá ověřit. Podle rezervačního portálu Ostrovok.ru bylo letos pouze jedno procento ruských hotelových rezervací na Krymu, což je oproti loňsku obrovský propad.

60 procent krymských podniků spojených s cestovním ruchem loni prodělalo. Celkové ztráty podle oficiálních údajů dosahují deseti milionů dolarů. „Na Krymu je skutečně méně lidí než obvykle,“ potvrzuje Nikita Krimskij, který se živí jako průvodce na Jaltě.

„Mnoho lidí zastrašily vojenské zprávy a různé fake. Změnili své plány a na Krym v této sezóně nejedou,“ doplňuje průvodce, podle kterého jsou ale pláže i tak plné lidí.

Čtěte také

Výkonná ředitelka ruské Asociace cestovních kanceláří Maya Lomidzeová uvedla, že Krym by se letos mohl dostat mezi pět nejoblíbenějších prázdninových destinací Rusů.

„Dynamika ovšem nebude stejná jako v roce 2021, kdy Krym překonal svůj rekord,“ uvedla v nedávném rozhovoru pro ruská média. „Příliv turistů v roce 2023 bude přibližně o 30 procent nižší než loni,“ odhadovala.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravily Marie Pochobradská a Tea Veseláková.

autoři: Marie Pochobradská , Tea Veseláková
Spustit audio

Související