Sinolog Molčanov: U Číňanů nikdy nevíte, jestli z toho, co říkají, budou plynout následky

9. srpen 2019

Publicista a překladatel Denis Molčanov se věnuje především čínské literatuře. O exotickém jazyce říká: „Čínština se nedá naučit rychle. To je také důvod, proč veškeré snahy čínské vlády nějakým způsobem se prezentovat v zahraničí narážejí na stěnu jazyka. Naopak oni sami se musí naučit mluvit anglicky.“

„Jen tak se naučit čínsky nelze. Trvá to až pět let, než jste na úrovni četby složitějšího textu,“ uvádí host páteční Osobnosti Plus a k otázce, jestli je čínština jazykem světové budoucnosti, dodává:

Čtěte také

„Čína rozhodně není zemí, která bude ustupovat z dobytých bastionů. Je-li její plán za určitých deset patnáct let, i dříve, obsadit první příčku ekonomické velmoci, bude se s touto zemí, regionem a civilizací muset člověk umět vypořádat.“

Molčanov v této souvislosti podotýká, že čínská vláda má tuto ambici k roku 2030 zaznamenanou přímo ve státních dokumentech a je to pro vedení komunistického státu velké téma, které se řeší nejen v Číně, ale především ve Spojených státech.

Překládání je mentální gymnastika.
Denis Molčanov

Východ, západ

„U Číňanů nikdy nevíte, jestli z toho, co říkají, budou plynout následky. Není to lhaní, ale spíše strategie stará jako čínská civilizace sama. Jazyk má v několika variantách přísloví: ukazuješ na východ a maluješ západ. Situace se řeší až podle výsledků,“ komentuje odborník na čínskou kulturu místní mentalitu a také otázku čínské expanze nejen do střední Evropy.

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím hostem. Sinolog Denis Molčanov mimo další ještě otevře téma obav z jednání čínské strany. Popíše také, jací jsou Číňané obchodníci.

autoři: Lucie Vopálenská , kte
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.