Sikhové jsou v Indii oblíbeným terčem vtipů. Jejich zákaz řešil i nejvyšší soud

O žádné jiné menšině v Indii se tolik nevtipkuje, jako o náboženském společenství Sikhů. Reakce na většinou dost nejapné vtipy jsou různé, píše švýcarský list Neue Zürcher Zeitung.

Příslušníky této náboženské menšiny snadno rozeznáte podle nápadných a zdobných turbanů. Ty jim dokonce nedávno povolila nosit k uniformě i americká armáda.

Sikhové jsou oblíbeným a vděčným terčem vtipů, v nichž vystupují jako prostoduší nebo naivní lidé. Jeden příklad za všechny:

Sikh si jde vybrat peníze z bankomatu, zatímco druhý čeká ve frontě za ním. „Ha!“ vykřikne najednou čekající. „Viděl jsem tvůj PIN: jsou to čtyři hvězdičky! - „Špatně! Je to 1256.“

Nepřehlédnutelní

V Indii se vyprávějí vtipy pochopitelně i o jiných menšinách. Na příklad o Bengálcích známých zálibou v debatování a životním elánem. Nejrozšířenější jsou ale vtipy, které si berou na mušku právě sikhy.

Jeden z oblíbených motivů se týká jejich nedostatečné znalosti angličtiny. Mnohé vtipy jsou postavené na prostoduchém předsudku, že sikhové se hodí spíš na manuální než intelektuální práci.

Folklorista Džavaharlal Handoo to přičítá vojenské tradici sikhů, kteří jsou v indické armádě zastoupeni v hojném počtu dodnes. Určitou roli hraje také relativní ekonomický úspěch jejich společenství, který u většinové společnosti vzbuzuje nevoli.

Snadným terčem se stávají také kvůli svému nepřehlédnutelnému zevnějšku. Vlasy si nestříhají, ale schovávají je pod turban. Téměř všichni muži mají vousy. Někteří nosí pěstěný knír, jiní hustý a nekrácený plnovous. A jak na to reaguje lidová tvořivost?

Sikhové v indické armádě

Sihk přijde do galerie na výstavu obrazů a povídá: „Předpokládám, že tenhle ošklivý obraz je moderní umění.- „Ne, pane,“ odpoví galerista, „to je zrcadlo.“

Takové vtipy dokážou vzbudit i velmi negativní reakce. Před více než rokem způsobila advokátka Harvinder Chowdhuryová rozruch, když po nejvyšším indickém soudu požadovala zákaz, nebo alespoň zrušení bezpočtu webových stránek shromažďujících vtipy o menšině Sikhů.

Tím se také znovu otevřelo téma napjatých vztahů mezi většinovým obyvatelstvem Indie a touto náboženskou skupinou. Někteří znovu připomínali vraždu Indiry Gándhíové, kterou v roce 1984 zastřelili příslušníci její sikhské ochranky. To vyústilo v pogromy na sikhy a tisíce mrtvých, připomíná švýcarský list.

Diaspora, které nikdo nerozumí

Nebylo to poprvé, kdy se kvůli vtipům konal soud. Jistá telefonní společnost dostala v minulosti pokutu za to, že nabízela předplatné s vtipy přes SMS. Celonárodní zákaz těchto anekdot je ale málo pravděpodobný.

Ostatně i samotní sikhové k tomu přistupují různě a mnozí se nejapným žertům rádi zasmějí.

S předsudky a neporozuměním ohledně sikhů se dá ale nakládat mnohem rafinovaněji, než jak to obvykle dělají vtipy plné klišé. Dobrým příkladem je umělec Dalbir Singh. Dalbir je sám sikh a už dlouho žije ve Spojených státech. A právě o americké diaspoře vytvořil animovaný seriál „Sikh Park“ inspirovaný kultovním seriálem South Park, v němž si dělá legraci ze severoamerické diaspory.

Sebeironicky se v něm zabývá tématy jako módní hodnota turbanu a nevyhýbá se ani předsudkům, s nimiž se sikhové v USA setkávali hlavně po teroristických útocích z 11. září 2001. Tehdy lidé začali zaměňovat sikhy, právě kvůli jejich turbanům, za fundamentalistické muslimy, uzavírá švýcarský list Neue Zürcher Zeitung.

autor: kult
Spustit audio