Šestý ředitel

17. červenec 2003

Volba generálního ředitele České televize se v uplynulých letech konala podezřele často. S výjimkou prvního polistopadového šéfa této instituce se žádnému dalšímu z různých důvodů nepodařilo vydržet v jejím čele celé funkční období. Koncepční změny zaváděné jedním ředitelem se projevily na obrazovkách televizorů tehdy, když už byl šéfem ředitel další, který chystal změny, jejichž realizace se opět dočkal až jeho nástupce.

Podle toho, co o České televizi říkají lidé dobře obeznámení s jejím chodem, jedná se o kolos, který se z objektivních příčin neřídí snadno. V ČT se kříží profesionální i osobní ambice tvůrců, ekonomické zájmy různých lobby a představy zaměstnanců. Televize je pak bedlivě sledována politiky, kteří hodnotí její vysílání podle toho, zda jim toto vlivné médium jde na ruku, anebo zda jim škodí. Úkolem televizních rad je najít někoho, kdo by vedl Českou televizi zmíněnými nástrahami tak, aby občan, který odvádí koncesionářské poplatky, měl také důvod se na dva veřejnoprávní kanály dívat.

Současná Rada ČT shledala takovým mužem moderátora Jiřího Janečka. V jeho osobě se generálním ředitelem stává někdo, kdo televizi zná zevnitř, a kdo ji současně z obrazovky reprezentoval navenek. Nejedná se o někoho, kdo je dosazen zvenčí, aby zjednal pořádek, a není to typ, který by si zjednával autoritu vypínáním signálu a vzkazy z černé obrazovky. Není to ani typ manažera, který z ředitelny prostřednictvím managementu prosazuje know how odjinud. A konečně nejedná se ani o protřelého pragmatika, který by se jistil politickými konexemi a sledovací technikou. Šestým ředitelem České televize byl zvolen novinář, který věří, že firma bude dobrá tehdy, když k ní budou mít dobrý vztah její zaměstnanci, a ti že budou dobří, když k tomu budou mít motiv.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.