Seriál: Zámek na Ostrově

3. srpen 2013

Povodně, políbená Marie Terezie, luxus, daňčí obora i rozličné technické detaily, které jinde neuvidíte. To vše najdete v areálu zámku Veltrusy, ke kterému patří téměř 300hektarový park.

Veltrusy skrývají ve své historii nejednu zajímavou událost. Mnohé z nich už se před očima veřejnosti podařilo odkrýt, ale některé na své odhalení teprve čekají. Etapy slávy a úpadků přitom jen podtrhují výjimečnost místa, kde si na své mohou přijít nejen milovníci památek, ale také přírody.

Příběh trosečníků…
Legendy o nešťastné třináctce zatím v letošním roce k zámeckému areálu patří. Ještě se nestihl vzpamatovat z následků povodní v roce 2002 a čelil povodni nové. Čím si byly tyto události podobné a v čem nesrovnatelné?

Bylo to jen několik dní, ale do paměti se vryly velmi hluboko všem. Povodně v roce 2002 poznamenaly celou řadu památek, ale nejhorší situace byla v areálu zámku Veltrusy. Tehdy zde jako kastelánka působila Eva Hájková. Když voda vtrhla do parku a zámecké budovy, musela se svými kolegy čelit něčemu, co do té doby nikdo nezažil…

Povodně 2013 sice v konečném důsledku neznamenaly pro areál takovou katastrofu, jako rok 2002, ale když voda stoupala, zážitky byly více než podobné. Téměř celý park byl pod vodou. Na malém ostrůvku uprostřed vody zůstal jen zámek a velmi pestrá skupinka trosečníků. Mezi nimi i šéf parku Tomáš Chlupáček…

Poučeni, přesto bezmocní. Právě tato věta možná nejvíce charakterizuje průběh povodní v roce 2013, kdy se velká voda po 11 letech vrátila a z celého téměř 300 ha areálu nechala suchých zhruba 5 ha. Ztráty na životech zvířat a majetku nejsou v letošním roce sice tak alarmující jako v roce 2002, ale přesto se i tentokrát voda vryla do paměti velmi hluboko. Stala se další zkouškou pro kastelána Pavla Eclera…

Střípky z historie
Zámecký areál Veltrusy patří mezi naše Národní kulturní památky. Návštěvníkům nepřipomíná jen slavnou éru rodu Chotků, ale také schopnost našich předků žít v souladu s okolním prostředím. Téměř 300 ha velký park nabízí domov řadě vzácných druhů a návštěvníkům při procházce odkrývá rozličné prvky architektury. Jak tento areál vznikal? Kdo se zasloužil o jeho největší slávu? Kdo z nich vnesl do zámku dodnes obdivovaný luxus? Střípky z historie odhalí současný kastelán Pavel Ecler, bývalá kastelánka Eva Hájková a Inka Truxová z NPÚ.

Pokud chcete poznat detailnější historii zámku, můžete si poslechnout rozhovor s kastelánem Pavlem Eclerem v pořadu Vstupte!

Tajemství zámeckého parku
Víte, kde je možné v Čechách objevit na jednom místě Egypt, Holandsko, Turecko a Korsiku? Odpověď nabízí druhé pokračování seriálu Zámek na Ostrově s šéfem veltruského parku Tomášem Chlupáčkem, kastelánem Pavlem Eclerem, Jiřím Válkem z NPÚ a bývalou kastelánkou Evou Hájkovou.

„Na lovu“ bažantů a daňků
Třetí pokračování seriálu Zámek na Ostrově jsme s Miloslavem Vachem, Pavlem Eclerem a Tomášem Chlupáčkem zaměřili na myslivost, která je s parkem spojena už od jeho počátků. Přitom nebude řeč pouze o oboře s daňky, ale najdeme prostor také pro bývalou bažantnici s chovem zlatých a stříbrných bažantů. Navíc se dozvíte i to, čemu se ve Veltrusech říká „ha-ha“ příkop?

Technické a stavební zajímavosti
Veltruský zámecký areál své návštěvníky neupoutá pouze přírodou, ale také řadou zajímavých staveb. Nečeká vás zde „pouze“ barokní zámek, ale rovněž zde najdete skleníky i rozličnou drobnou architekturu, která možná nepřekvapí na první pohled svým velkolepým designem, ale o to větší překvapení tyto stavby skrývají pod povrchem. Některé z nich si svým neopakovatelným technickým řešením zaslouží obdiv, jak uslyšíte od statika Zdeňka Riegera, šéfa parku Tomáše Chlupáčka a kastelána Pavla Eclera.

Restaurování nerestaurovatelného
Zámek na Ostrově je pro mnohé obory životní výzvou. Obnova po povodních v roce 2002 přinesla úkoly, kdy bylo nutné vymyslet postupy od samotného počátku. Ze všech jsme s restaurátorkou Radkou Kalabisovou vybrali restaurování velmi vzácných tapet, které se v první chvíli zdály nezachránitelné. Se statikem Zdeňkem Riegerem odhalíme problematiku statiky hlavního zámeckého sálu.

Seriálem Zámek na Ostrově jsme připomněli jen některé střípky z bohatých dějin areálu. Další informace můžete najít na webu zámku anebo přímo na místě. Už 10. srpna se v areálu odehrají Dožínky hraběte Chotka.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio