Selhaly před 11.září 2001 tajné služby?

8. srpen 2003

Vyšetřovací zpráva amerického Kongresu, která se zabývá událostmi z 11. září 2001, dokumentuje selhání tajných služeb a ukazuje, podle zpravodajského týdeníku Der Spiegel na to, že selhaly i německé zpravodajské služby. Možná, že dokonce Němci měli několikrát v ruce důkaz, kterým mohli změnit dějiny, ale neuvědomovali si to, nebo to nikdo nechtěl slyšet.

Již v lednu 1993 odjel do Washingtonu vysoký úředník německé spolkové zpravodajské služby, aby informoval FBI a CIA, že existují naléhavá upozornění, že radikální islámští bojovníci plánují útoky proti americkým zařízením. Američané odpovídali vždy shodně. Mockrát děkujeme za zprávy, ale my máme všechno pod kontrolou.

Několik týdnů po této návštěvě vybuchla v garážích Světového obchodního centra v New Yorku autobomba, která zabila 6 lidí. Budova ale nebyla nijak vážně poškozena. O 8 let později, 11. září 2001, se to ale povedlo. Al Kajda World Trade Center zničila. Původní varování z Německa se nachází hned na začátku zprávy, která má dohromady 858 stránek a je rozdělena na dvě části. První je přístupná veřejnosti a druhá jen pro vnitřní potřebu. Z veřejné části, která je přístupná i na internetu, se dozvíme, že hlavní důvod selhání byl v neschopnosti řádně vyhodnotit poznatky, v nedostatku vzájemné spolupráce, kreativity a smůle.

Šlo ale rovněž o vzájemnou žárlivost různých služeb, neschopnost, nedůslednost, lenost, ignoranci a aroganci. Zpráva navíc potvrzuje starou tezi ministra vnitra Otto Schillyho, že atentát byl do všech podrobností připraven právě v Německu, v Hamburku, ve čtvrti Harburg. Ve zprávě doslova stojí, že německá vláda islámistická uskupení nevyhodnotila jako ohrožení, a proto nevyužila všechna možná opatření v boji s nimi. Například o teroristu Zammara se zajímaly tajné služby americké i německé, ale jen okrajově.

Teprve v poslední době, po dopadení, se při výslechu doznal, že v Německu pro Al Kajdu naverboval piloty Attu a Jarraha a poslal je na výcvik do Afghánistánu. Spíš než informace tedy chyběly nedostatečné analýzy toho, co tajné služby měly k dispozici.

Například Španělé odposlechli jenom pár týdnů před atentátem dva telefonáty, z kterých se, alespoň dnes, dá vyčíst plán útoku. V Madridu totiž kdosi zavolal 6. srpna 2001 Imadu Jarkasovi, muži, který byl sledován, protože posílal lidi na výcvik do Afghánistánu, a sdělil mu, připravuji nějaké věci, které by tě mohly potěšit. Na tři týdny mu tentýž hlas řekl, ve vyučování jsme už došli k látce, která se zabývá leteckou dopravou. Hlavu ptáka máme v oprátce. Tato věta byla odposlechnuta 16 dnů před atentátem.

Taky pár dní před atentátem zatkla americká FBI Zacariase Moussaouihoma, vyslýchala ho, ale nenapadlo ji vyhodnotit vše, co měl v komputeru. Kdyby tak FBI učinila, našla by kompletní plán celého útoku. A podobně, 10. června téhož roku, jeden z agentů FBI informoval centrálu, že Al Kajda poslala do Spojených států několik lidí, aby se naučili pilotovat velké stroje. Nikdo se o tyto informace nezajímal. Úředníci je jen pilně zakládali do šanonů. Agenti CIA byli navíc přesvědčeni, že útok, pokud k němu vůbec dojde, se uskuteční někde za mořem, a nikoliv na území Spojených států.

Hrozící nebezpečí evidentně podcenily tajné služby více států.

Spustit audio