Samostatnost v druhém pololetí. Archivní návrat do roku 1993

29. červen 2018

Československo se poklidně rozdělilo, přesto v druhé polovině roku 1993 zbývala k dořešení ještě dlouhá řada témat. Špinavé peníze, postavení médií, bezpečnostní zakotvení státu i všudypřítomné stíny komunistické minulosti.

Pojem „špinavé peníze“ byl v druhé půli roku 1993 v České republice velmi frekventovaný. Nešlo přitom už pouze o peníze příslušníků komunistické nomenklatury použité v privatizaci, termín se začínal používat v širším významu (běžném v zahraničí) pro peníze získané z kriminální činnosti, které je nutno vyčistit, tzv. vyprat.

Václav Klaus – manažer pro složité časy

Václav Klaus při projevu k delegátům ustavujícího kongresu ODS v Olomouci, 20. dubna 1991

Léto 1992 zastihlo Václava Klause ve funkci českého premiéra v tehdy ještě federální republice. Ve složité době, kdy nebylo jasné, co dál s federací, zvedl karty ležící na stole a sehrál s nimi úspěšnou hru.

Z četných diskusí na toto téma jsme vybrali definici špinavých peněz, kterou zformuloval politik a filosof Daniel Kroupa. 

Značně intenzivní byla v druhé půli roku 1993 snaha o udržení česko-slovenské pospolitosti. Z mnoha diskusí, akcí a iniciativ jsme vybrali ukázky ze setkání příznivců česko-slovenské vzájemnosti, které proběhlo 28. října 1993 v Brně.

Básník, textař, herec a dramatik Jiří Suchý hovoří o česko-slovenské duchovní federaci a básník Ľubomír Feldek přednáší svou báseň.

Média i stížnosti

Také mediální tématika (vznik veřejnoprávních médií, etický kodex novináře, svoboda médií) v české společnosti druhé půli roku 1993 výrazně rezonovala. Zařadili jsme proto dva příspěvky: tehdejších ředitelů Českého rozhlasu a České televize, a to ze dvou různých rozhlasových diskusí.

V průběhu roku 1993 probíhalo vyšetřování parlamentní komise k několika akcím Státní bezpečnosti z konce osmdesátých let. Vybrali jsme ukázku, která se týkala vysílání Československého rozhlasu.   

Mezi další vybraná témata patřilo bezpečnostní postavení nového státu a problémy v české justici. Zařadili jsme také dva posluchačské dopisy, v prvním si česká posluchačka ze Slovenska stěžuje na své postavení, ve druhém kritizuje posluchač jednu konkrétní kauzu v českém zdravotnictví.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související