S malířem Rostislavem Novákem nejen o jeho pedagogické práci na AVU, ale i o jeho vlastní tvorbě

8. květen 2016

Kreslit se může naučit každý, když pokreslí dostatek papíru. Nikdy to není jen otázka talentu. Umění malovat se naučit ale nedá, to přichází odněkud mimo tento náš prostor a čas. Záleží pak ještě na tom, jaký má malíř v sobě motor.

„Znám umělce, kterým došla inspirace ve 35 až 40 letech, jako by vyhasli, a jsou tací, kteří ještě v pozdním věku, do posledních chvil svého života neodloží štětec, jako třeba Otakar Slavík,“ vzpomíná akademický malíř, vysokoškolský pedagog Rostislav Novák.

K pedagogické práci ho zlákal prof. Padrlík na AVU krátce po jeho návratu z Paříže, kde stážoval na École des Beaux Arts v serigrafické dílně slavného Vasarelyho. A pedagogem zůstal dodnes. Váží si toho, že může něco nejen předávat, ale také získávat.

On a jeho vrstevníci (např. ze skupiny 12/15 Pozdě, ale přece) měli od počátku slavných 60. let štěstí na vynikající učitele, jako byl prof. Sychra či Horník; osud jim ale nepopřál s nimi pracovat déle.

S Rostislavem Novákem hovoří o jeho pedagogické práci nejen na AVU i o jeho vlastní tvorbě David Šťáhlavský v Hovorech ve středu 4. září v 22:10 hodin.

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.