S herectvím je to jako s jízdou na kole. Když to umíte, jen tak nespadnete, myslí si herečka Lenka Krobotová

25. leden 2022

„Za sebe mohu říct, že jsem si i před covidem uměla představit, že bych se v případě nouze uměla uživit. Jsem v tom asi robocop. V každém z nás je nějaká skrytá síla, která vás nutí k přežití. Možná nějaký pud sebezáchovy,“ říká herečka Lenka Krobotová. „Taky si umím představit, že bych se živila jako produkční. Docela mě baví organizovat věci a asi umím jednat s lidmi,“ dodává v odpovědi, jestli je v covidové době herecká profese nejistým povoláním.

„Ze svého okolí mám ale nejrůznější příběhy. Od prvních lockdownů, kdy různí kolegové rozváželi jídlo, nebo se jedna spolužačka začala starat o seniory v domově důchodců,“ popisuje.

S naší profesí je to téměř jako s jízdou na kole: Když na něm jednou jezdit umíte, tak už nespadnete.
Lenka Krobotová

Čtěte také

Lenka Krobotová je už od roku 2000 členkou souboru Dejvického divadla a vedle toho působí i jako filmová a rozhlasová herečka.

„Je mi jasné, že v soukromých divadlech je situace ještě o mnoho napínavější a obdivuji, jak to někteří ,dávají s nadhledem‘. Jak v sobě nacházejí tu sílu.“

Dejvické divadlo je příspěvkovou organizací, takže to má podle herečky o něco snazší. „Ale nechci mluvit za naši ředitelku. Taky vím, že i tak je to drsná doba a jen díky dobrým hospodářským rezervám zatím přežíváme,“ prozrazuje.

Herectví se nezapomíná

Herečka se domnívá, že se její profese nezapomíná, i když se dlouho nehraje. „Troufnu si říct, a doufám, že nikoho neurazím, že to s touto profesí je téměř jako s jízdou na kole. Když na něm jednou jezdit umíte, tak už nespadnete.“

Čtěte také

Dodává, že pokud se ale rok a půl nějaký kus nehraje, je prostě víc hereckých zkoušek.

„Aby se to představení zvládlo se ctí a s úrovní, jakou má mít, tak to znamená, že se sejdeme místo na dvou na deseti zkouškách. Situace a doba tuto povinnost s sebou nese.“

Pokud se hraje, tak je Dejvické divadlo vždy plné diváků. Obecné povědomí o divadle, podle kterého se lidé chodí dívat na skvělé herce, se kterými se dobře pobaví, Krobotová bere jako závazek.

„Je to neustálé uvědomování si odpovědnosti vůči divákovi. Který byť přijde na ty takzvané známé tváře, očekává kvalitu představení, což si všichni velmi vážíme.“ Každé představení teď vznikalo s mnoha lockdowny, překážkami, neustálým testováním, zkoušením s rouškami, což je v divadle podle herečky hodně nepříjemné.

Lenka Krobotová, herečka

Lenka Krobotová

Narodila se do rodiny slavného divadelního režiséra a herce Miroslava Krobota. Zprvu se věnovala lidovému a scénickému tanci, aby se nakonec nechala zlákat divadlem. První role ztvárnila v divadle Kašpar a po absolvování DAMU se stala členkou Dejvického divadla v Praze.

Celý rozhovor pořadu Hovory Petra Viziny najdete v audiozáznamu.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.