S věkem herecky zraje. „Do svých rolí bych toho dnes dala ještě víc,“ říká herečka Lenka Krobotová

Zavraždil malé dítě skutečně vodník? Po tom se v nové televizní sérii ptá Lenka Krobotová, jejíž svědectví znovu otevírá 30 let starou vraždu. Tahle třídílná televizní minisérie se jmenuje Vodník a jde o čtvrtou, předposlední řadu z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice. 

Příběh Vodníka se odehrává ve dvou časových rovinách: v dobách těsně před revolucí na sklonku komunistické éry na konci 80. let a v současnosti. Lenka Krobotová v něm hraje roli ženy, která po mnoha letech přichází se znepokojivým svědectvím. „Jde o hluboký a nosný příběh s mnoha psychologickými zákoutími,“ zdůrazňuje herečka.

Klára Melíšková dává komisařce Výrové dravost, říká autor detektivek Michal Sýkora

Michal Sýkora se Zuzanou Burešovou

Případ pro exorcistu, Modré stíny, Ještě není konec, Pět mrtvých psů… To všechno jsou příběhy spisovatele, autora detektivek a vysokoškolského pedagoga Michala Sýkory, které jste mohli číst nebo vidět v televizi. „V návaznosti na prostředí mě napadne určitý typ zločinu,“ říká Sýkora. Právě jeho třetí román Ještě není konec je předlohou nové krimi série Vodník, kterou uvádí Česká televize.

Režie Vodníka se ujal Viktor Tauš – muž s velmi specifickým režijním rukopisem. „Pro herce je skvělý, protože umí hodně chválit. Člověk z něj cítí, že přesně ví, co chce, vždy je perfektně připravený. Zároveň ale i pozitivně naladěný, takže vás motivuje jít do všeho naplno.“

S Viktorem Taušem nyní Lenka Krobotová pracuje ještě na jedné detektivce – s pracovním názvem Nelegál. V té si už nezahraje oběť, ale vyšetřovatelku. „Jde o úplně jiný příběh, ale také má hodně větví. Moje postava bude mít hodně barev,“ naznačuje herečka. 

Divadelní zkušenosti

Za sebou má Lenka Krobotová řadu velkých, ryze divadelních rolí: Grušenku z Bratrů Karamazových, Stellu z Tramvaje do stanice Touha nebo Aglaju v Idiotovi. „Svým způsobem mi tyto role chybí. Cítím na sobě, že s věkem bych každé z těchto rolí ještě uměla něco přidat. Člověk zraje a umím si teď zpětně představit i nové barvy.“

„Bojíme se, že se budeme opakovat. Už 15 let,“ říká Miroslav Krobot o oblíbeném Dejvickém divadle

Herec a režisér Miroslav Krobot

Po super úspěšném seriálu Most! nasadila Česká televize na pondělní večery další seriálovou novinku. A po prvním odvysílaném díle se zdá, že Zkáza Dejvického divadla za svým předchůdcem v ohlasech diváků nijak nezaostává.

Jednou z divadelních rolí, které se pro ni už brzy stanou minulostí, je novomanželka Charlotta v Goetheho dramatu Spřízněni volbou. Tu v Dejvickém divadle hrála od roku 2006, brzy však tohle představení bude mít derniéru. „Máme tam všichni co hrát. Je to výpravná psychologická tragikomedie. A také se tam ukazuje, že jak stárneme, víc víme, co hrajeme. A víc si to užíváme,“ zdůrazňuje, jak je pro herce důležité „mít odžito“.

Semknuté Dejvické divadlo

Lenka Krobotová je jednou z výrazných tváří oblíbeného Dejvického divadla. To funguje už více než 25 let. A jedním z faktorů, který se na tom podílí, je fungující tým lidí, kteří se v Dejvickém divadle sešli. „Jezdíme pravidelně každý rok na soustředění, sejde se tam vždy celé divadlo. Soubor se semkne, bavíme se o tom, co bychom mohli dělat, co nás nebavilo…“ vypočítává.

autoři: Lucie Výborná , als