Rusové ještě Soledar neovládli. Výsledek operace bude záviset na Vagnerovcích, míní komentátor Dvořák

11. leden 2023

Šéf ruské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v úterý večer podle ruské agentury TASS prohlásil, že jeho bojovníci získali kontrolu nad celým územím Soledaru. Zároveň ale řekl, že v centru města ještě bojuje obklíčená skupina ukrajinských vojáků. Podle americké neziskové organizace Institut pro studium války tak přiznal, že ruské síly ještě nepřemohly ukrajinský odpor.

Soledar leží poblíž Bachmutu, o kterém se mluví jako o strategickém městě. „Soledar je takovým předměstím Bachmutu, které do něj otevírá cestu. A Bachmut je křižovatkou několika důležitých silnic. Je to tedy bod, který má minimálně taktický a možná i strategický význam,“ uvažuje komentátor Libor Dvořák.

Čtěte také

„Bude teď záležet na tom, jaké jsou do budoucna plány ruského velení. Takové instituce jako ISW (Institut pro studium války) se domnívají, že ruské údery hned na třech směrech by měly vést k tomu, aby byla dobyta celá Doněcká oblast a následně aby byly definitivně dobyty všechny oblasti, které byly v tzv. referendech prohlášeny za součást Ruské federace.“

Rusové podle něj chtějí dospět právě k tomuto cíli, aby až se začne případně jednat o míru, měli v rukou všechna tato území.

Dramatická proměna role „Putinova kuchaře“

Právě v Soledaru bojují především Vagnerovci. „A bude záležet na nich, jak celá ta operace dopadne.“

Čtěte také

„Ještě daleko zajímavější je role samotného Jevgenije Prigožina, jak v této válce, tak i v celoruské státní politice. Zdá se totiž, že Prigožin je figurou stále autonomnější.“

O Prigožinovi se začíná mluvit jako o někom, z koho má Kreml i Vladimir Putin velký strach, „byť byl původně pojmenováván jako ‚Putinův kuchař‘. Jeho role se ale za necelý rok války dramaticky proměnila,“ dodává Dvořák.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Lucie Vopálenská.

Spustit audio

Související