Rusko viní novináře amerického listu Gershkoviche ze špionáže: Čeká ho utajený proces a téměř jistě rozsudek vinen

Moskevští prokurátoři se chystají na špionážní případ proti vězněnému reportérovi amerického listu Wall Street Journal Evanu Gershkovichovi. Zahraniční právníci, kteří mají zkušenosti s ruskou justicí, se pokoušejí předpovědět, co bude s žurnalistou dál v soudním systému, který sice má rysy západních soudů, ale jen velmi málo z jejich podstaty.

Ruské zákony také zaručují obžalovaným právo na veřejný proces s porotou. Výjimka z tohoto pravidla v případě špionáže však znamená, že americký novinář bude pravděpodobně souzen v utajení, pouze před soudcem.

Gershkovich už žije asi šest let v Moskvě, ze které pokrývá dění v bývalých státech Sovětského svazu.

Americkým diplomatům prý bude umožněn přístup k uvězněnému reportérovi, což už ruský velvyslanec v OSN Vasilij Nebenzia slíbil. Dodal ovšem, že netuší, kdy nebo v jaké fázi procesu se to stane. Podle diplomata o tom musí nejdřív rozhodnout moskevské orgány.

To, že by nějaký obžalovaný v Rusku spor vyhrál, je téměř nemožné.

Osvobozujícího rozsudku se v Rusku dočká méně než procento obžalovaných. Alespoň to říká statistika, kterou hojně citují právní experti i americké ministerstvo zahraničí. V ojedinělých případech uznání souzeného nevinným, se státní zástupci mohou odvolat.

Jak funguje ruská justice?

Na papíře je to právní systém, který se tváří moderně, ale realita je méně povzbudivá. Jde o nástroj státní kontroly,“ popisuje bývalý právní poradce amerického velvyslanectví v Moskvě Tom Firestone, který je teď partnerem jedné advokátní kanceláře.

Čtěte také

Gershkoviche, který byl zatčen minulý týden během reportážní cesty do Jekatěrinburgu, Moskva obvinila ze špionáže. Jeho domovský deník Wall Street Journal, důrazně popírá, že by Gershkovich byl špion. Mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost John Kirby už navíc prohlásil, že zadržení novináře je založeno na směšných tvrzeních.

Gershkovich byl v Rusku na základě novinářského víza a měl příslušnou akreditaci vydanou ruským ministerstvem zahraničí. Gershkovich už žije asi šest let v Moskvě, ze které pokrývá pro WSJ dění v bývalých státech Sovětského svazu.

Dříve pracoval také pro agenturu AFP, deník The New York Times a ruské internetové noviny The Moscow Times. Jeho rodiče pocházejí ze Sovětského svazu, odkud v roce 1979 odešli do Detroitu.  

Čtěte také

Ruská státní média mezitím informovala o novinářově zatčení jako o potvrzení toho, že se Spojené státy zapojily do války na Ukrajině a vysílají do ruského vnitrozemí tajné agenty. Ti mají získávat informace o tamní zbrojní výrobě.

Ruský soudní systém byl po pádu Sovětského svazu hlavním cílem reforem prozápadní vlády, která zemi vedla na počátku 90. let. Moskva spolupracovala s americkými právníky a Agenturou Spojených států pro mezinárodní rozvoj na vytvoření právního rámce, ve kterém by se státní zástupci a obhájci střetávali v rovnocenném postavení.

Čtěte také

To, jak se podoba ruského právního systému změnila za vlády prezidenta Vladimira Putina, vypovídá o autokratickém způsobu vlády i o přetrvávající síle sovětských zvyklostí, píše list.

Případy, jako je ten Gershkovichův, byly na počátku Putinovy éry poměrně vzácné. Jejich počet začal růst ruku v ruce se vzestupem disentu v zemi a po anexi Krymu v roce 2014, popisuje ruský právník Ivan Pavlov, který se specializuje na podobné případy.

Podle Pavlova je pro obžalované v Rusku téměř nemožné u soudu vyhrát. Státní zástupci prý někdy ustoupí v případech, kdy strojené jednání vyvolá pobouření u veřejnosti. Pokud ale bude řízení proti Gershkovichovi vedeno tak jako jiné podobné případy, bude nejspíš tajné a zdlouhavé, cituje závěrem ruského právníka americký deník Wall Street Journal.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravily Alžběta Jurčová a Tea Veseláková.

autoři: Alžběta Jurčová , Tea Veseláková
Spustit audio

Související