Rusko varuje Finsko před vstupem do NATO

16. červen 2014

Z ruské expanze mají strach nejen země, které byly součástí Sovětského svazu, a Moskva je pozoruhodně troufalá. V těchto dnech například varovala Finsko, aby se nepokoušelo přičlenit k Severoatlantické alianci, píše norský server Barents Observer.

„Chce snad Finsko začít třetí světovou válku?“ položil tisku řečnickou otázku zmocněnec prezidenta Vladimira Putina Sergej Markov před návštěvou ministra zahraničí Sergeje Lavrova ve Finsku.

A pokračoval: „Antisemitismus začal druhou světovou válku a rusofobie by mohla začít tu třetí. Finsko se Švédskem a pobaltskými státy patří k nejvíc rusofobním zemím v Evropě,“ prohlásil Markov. A pak otevřeně dodal, že „Rusko radí Finsku, aby do NATO nevstupovalo“, pokračuje Barents Observer.

Čtěte také

Markov své poznámky vyslovil poté, co finský prezident Sauli Niinistö minulý týden zdůraznil, že přidružení země k Alianci by vyžadovalo referendum. Dnes je Finsko stejně jako Švédsko členem programu Partnerství pro mír. Niinistö rovněž uvedl, že jeho země spolu se Švédskem navrhly Alianci jinou formu partnerství a NATO jejich návrh studuje.

Markov však zdůraznil, že „jestli Finsko do NATO vstoupí, oslabí bezpečnost v Evropě“. Markov patří k nejbližším spolupracovníkům Putina a je místopředsedou Národní strategické rady Ruska. Jeho výrok, že Finsko by členstvím v Alianci mohlo vyvolat třetí světovou válku, se okamžitě ocitl na titulních stránkách všech finských novin.

Ruský ministr zahraničí Segej Lavrov

Lavrov Finsko navštívil minulý týden – v době, kdy se vztahy obou zemí ocitly na historickém dně, píše grónský server Arctic Journal. Finové se bojí, že agresivní Rusko bude chtít zvýšit vliv na svých západních hranicích, a právě tento strach vyvolal debatu o změně neutrálního statusu Finska.

Ruští a finští diplomaté sice hýřili zdvořilostmi, ale bylo z nich cítit napětí vyvolané obavami z příštích vojenských kroků protistrany. Prezident Niinistö připustil, že bilaterální rozhovory byly poznamenány i problémy mezi Ruskem a Evropskou unií, jejímž členem je i Finsko. Také Lavrov Finy nepřímo varoval před vstupem do NATO, ale zbytečně – obyvatelstvo si ještě není jisté, zda by chtělo o svou neutralitu přijít.

Prezident Niinistö by si přál větší zapojení do evropské vojenské sítě a není sám. Minulý týden také navrhl zvýšení rozpočtu na obranu. Podle serveru může být za jeho návrhem květnový incident, při němž ruské stíhačky dvakrát narušily finský vzdušný prostor, navíc ve chvíli, kdy Finsko pořádalo své největší každoroční vojenské manévry.

Finské stíhačky proti ruským letounům nezakročily. Když se novináři prezidenta zeptali, zda si myslí, že Finsko by se dokázalo ubránit před napadením, Niinistö lakonicky odpověděl: „Ne.“

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio