Rusko se na sankce chystalo od anexe Krymu v roce 2014

25. červen 2022

Ekonomové po invazi na Ukrajinu předpovídali, že se ruské hospodářství zhroutí kvůli mezinárodním sankcím. Rusko se ale stále ještě drží. Prezident Vladimir Putin dokonce začátkem června oznámil, že inflace v zemi zpomalila a nezaměstnanost neroste, informuje americký server Business Insider.

Rusku pomáhá, že je energetickou velmocí. Díky rostoucím cenám ropy má tak stále vysoké příjmy z prodeje. Před sankcemi by se však v nejbližší době dokázalo ochránit i bez nich. Pracuje na tom totiž už od roku 2014, kdy na něj mezinárodní společenství uvalilo řadu obchodních omezení kvůli nezákonné anexi Krymu.

Čtěte také

Jak nedávno napsala ekonomická analytička Veronica Carrionová z Asociace amerických bankéřů, „Putin udělal z ruského hospodářství pevnost“, která odolá vnějším šokům.

Experti sice zpochybňují věrohodnost ruských statistik po ruském vpádu na Ukrajinu, protože Moskva chce hospodářský dopad sankcí utajit. Přesto se ale zdá, že ruská ekonomika zatím vykazuje nečekanou odolnost díky řadě opatření, jako je doplňování rezerv a odčerpávání zahraničního kapitálu.

Zlaté rezervy

Podle Institutu pro rozvíjející se ekonomiku Finské národní banky mělo Rusko před invazí páté největší devizové a zlaté rezervy na světě v hodnotě asi 630 miliard dolarů. Zhruba k polovině této částky Rusko ztratilo kvůli sankcím přístup, drží ale stále velké množství zlata, jehož je druhým největším producentem.

Čtěte také

Ruské zásoby zlata se od roku 2014 ztrojnásobily a podle centrální banky se nacházejí v tamních trezorech. Spojené státy sice uvalily sankce na ruské transakce se zlatem, ale „oportunistické země“ s Moskvou obchodují dál, upozorňuje server Business Insider.

Rusko také stále doplňuje některé rezervy v podobě nouzových fondů díky nečekaným příjmům z prodeje ropy a plynu. V dubnu a červnu navýšilo tyto rezervy o skoro 13 miliard dolarů. Ruská vláda uvedla, že peníze použije k zajištění stabilního hospodářského vývoje v době sankcí.

Ruské dluhy v zahraničí

Kromě toho, že Rusko spoří, se v posledních osmi letech také zbavuje zahraničního kapitálu agresivním splácením dluhu. Podle Andrewa Weisse, specialisty na Rusko z Carnegieho nadace pro mezinárodní mír, je Putin „alergický na peněžní půjčky a nechce k posílení postavení Ruska ve světě využívat ruský bankovní systém ani přístup k západnímu kapitálu“.

Ruské zahraniční dluhy jsou tak poměrně nízké. Podle odhadu společnosti JPMorgan Moskva na konci loňského roku dlužila v dluhopisech v cizí měně asi 39 miliard dolarů. Oproti tomu třeba Řecko v roce 2012 nesplácelo státní dluh ve výši 277 miliard dolarů.

Čtěte také

Celkový ruský státní dluh činí pouhých 17 % hrubého domácího produktu. V řadě vyspělých zemí jsou tyto hodnoty trojciferné. Například americký státní dluh se podle údajů serveru Statista pohybuje kolem 130 % HDP.

Kvůli omezením, která mají na svědomí sankce, je teď největším ruským problémem splácení zahraničních dluhů, vysvětluje Business Insider. Jakmile ale Moskva tento zádrhel vyřeší, bude moct své dluhové závazky plnit. Vlastní zdroje by pak měly Rusku stačit na pokrytí potřeb rozpočtu, bank i podniků.

Renault za dva rubly

Ekonomika Ruska se nezhroutí ani při pomalém a nízkém růstu, protože tato země je velkým producentem komodit. Podle analytika Hassana Malika z bostonské poradenské společnosti Loomis Sayles je Rusko jednou z mála zemí, která může být hospodářsky soběstačná, protože patří mezi významné producenty nejen ropy, zemního plynu a pšenice, ale také kovů jako nikl nebo palladium.

S odchodem mezinárodních firem, které si odvezly zboží i služby, se Rusko snaží vyrovnat tím, že je přebírají ruské subjekty a zahraniční výrobky nahrazují domácími. Město Moskva a jedna státem podporovaná skupina se například ujaly provozu francouzské automobilky Renault za nominální částku dvou rublů s cílem obnovit automobilovou značku ze sovětské éry.

Čtěte také

Přesto bude ruská hospodářská situace velmi obtížná. I Putin začátkem června připustil, že nahrazení dovozu místním zbožím „není všelék“. Rusko proto bude hledat nové obchodní partnery a pokračovat v rozvoji vlastního průmyslu důležitých technologií.

Rozsah i dopad současných sankcí však mnohonásobně překonává sankce z roku 2014. Dubnová zpráva Mezinárodního měnového fondu očekává, že ruská ekonomika letos poklesne o 8,5 % a příští rok o další více než 2 %. Pokud se prognóza naplní, půjde o největší hospodářský pokles od rozpadu Sovětského svazu, zdůrazňuje Business Insider.

Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií připravila Gita Zbavitelová.

Spustit audio

Související