Rusko pronajímá pražské byty bez smluv, je to černota v nejhrubší podobě, říká novinářka Procházková

15. březen 2019

Ruský stát pronajímá v Praze stovky bytů, které patří Česku, a to na základě smluv uzavřených před rokem 1989. Jak napsal Deník N, peníze vybírá v hotovosti úředník z ruské ambasády a nájemníci, kteří protestovali, skončili podle svých slov buď před soudem, nebo v nemocnici.

„Podmínky, ve kterých tam žili, vydírání a fyzické útoky vůči některým z nich přesáhly i hranici ruské trpělivosti a někteří začali být ochotni vypovídat,“ říká novinářka Petra Procházková, která na tématu spolupracovala.

Ruských špionů je u nás hodně, protože je tu pro ně příjemné prostředí, vysvětluje Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta

Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka varoval před riziky pocházejícími z Ruska a Číny. Na nedávné bezpečnostní konferenci doslova prohlásil, že cílem ruských tajných služeb je zničit Evropskou unii a NATO. Na prosazování zájmů Moskvy a Pekingu také dlouhodobě upozorňují zprávy BIS.

Vysvětluje, že pozemky i budovy sice vlastní český stát, na jejich výstavbě se ale finančně podílel i tehdejší Sovětský svaz. Byty měly být využívány pro potřeby obchodního zastoupení a diplomatů, po rozpadu Sovětského svazu ale začaly být pronajímány i lidem bez vztahu k ruské ambasádě.

„Ministerstvo zahraničí koná, pro mne až překvapivě rychle. Spojilo se s těmi nájemníky a snaží se situaci řešit,“ přibližuje Procházková s tím, že nyní se celé věci musí místo novinářů ujmout úřady, protože zde nejspíš docházelo i k trestné činnosti.

Napojení na Putina

Byty spravuje ruská agentura pro správu zahraničního majetku, která ovšem nespadá pod ministerstvo zahraničí, ale přímo pod Kreml. Správcem domů je zaměstnanec agentury Alexandr Těrentěv, který se po svém nástupu v roce 2015 rozhodl, že by byty měly více vynášet.

Pavel Fischer: Vypovězení ruských diplomatů? Ministr nemá mluvit, ale bouchnout do stolu a podepsat papír, který Rusům přistane na stole

Pavel Fischer

Bezpečnostní informací služba (BIS) a v pondělí i Vojenská zpravodajská služba ve své veřejné části důrazně varují před vstupem ruského kapitálu do českých soukromých firem. Zároveň upozornila na čínské špionážní aktivity a další hrozby.

Začal proto volné byty pronajímat, zvyšoval nájmy a staré nájemníky se snažil vystrnadit. „Ti lidé nemají žádnou platnou smlouvu a platí v hotovosti. Nikdo neví, kam ty peníze jdou ani jestli z nich někdo platí daně. Je to černota v nejhrubší podobě,“ popisuje.

Kromě běžných nájemníků tak v bytech začali bydlet turisté, gastarbeiteři nebo pracovnice nočních podniků. „Když si někdo stěžoval, nechal mu (Těrentěv) vysadit dveře, vypnout elektřinu nebo jedné ženě ukradl milovaného kocoura. Byla to tragikomická až tragická situace,“ dodává Procházková.

Podotýká, že Těrentěv není diplomat, ale má tzv. služební pas a pracovníci ruské ambasády o něm za žádnou cenu nechtějí mluvit. „Ukázalo se, že je to člověk, který si je jistý svým postavením, protože má kontakty na nejvyšší místa v Rusku,“ doplňuje s tím, že Těrentěv si vzal dceru významného ruského oligarchy, který prezidentu Putinovi stavěl rezidenci a přátelil se s šéfem jeho kanceláře.

Je to typické schéma, které funguje v Rusku. A překvapilo mě, že to funguje i v Praze.
Petra Procházková

Střelba na Letné

„Ten člověk neumí žádný jazyk a nemá žádné předpoklady, aby vykonával takovou funkci. Máme řadu důkazů, že i ambasáda v Praze není s jeho činnosti spokojena, ale neuvěřitelným způsobem mu prochází porušování českých i ruských zákonů,“ upozorňuje.

Prezident inklinuje k Rusku a Číně, protože ho druhá strana nebere vážně, myslí si Ivan Kočárník

Ivan Kočárník

Politik a ekonom Ivan Kočárník získal před deseti lety od tehdejšího prezidenta republiky Václava Klause čestnou plaketu. V 90. letech působil mimo jiné v jeho vládě jako místopředseda a měl s ním blízké názory a postoje. O dnešním prezidentovi mluví pak velmi kriticky.  

Až policejní střelba před několika dny ukončila automobilovou honičku na pražské Letné. Zatčeným je podle informací Procházkové člověk, který si krátce předtím na Těrentěva stěžoval do Moskvy kvůli jeho praktikám.

„Jeho verze je, že policie byla v civilu a myslel si, že jsou to Těrentěvovi lidé. A z minula měl zkušenost, že posílal lidi s cílem fyzicky útočit na stěžovatele. Tvrdí, že se lekl a začal utíkat. Nechci ho hájit, ale dostali jsme se k jeho původní stížnosti, kde se dožaduje platných smluv a potvrzení o platbách. Dožaduje se toho, co má být samozřejmostí,“ zdůrazňuje.

Ruské ministerstvo zahraničí prý ale nad Těrentěvem nemá žádnou pravomoc a nemůže ho ani odvolat. „Jediný, kdo může něco rázného udělat, je česká strana. A to si neodvažuji radit nebo předpovídat. Pokud se dokáže, že tu porušoval zákon, o čemž jsme hluboce přesvědčeni, myslím, že by mu nemělo pomoci ani diplomatické krytí,“ uzavírá Procházková.

Jak souvisí kauza bytů s nevpuštěním člena delegace ruského ministra průmyslu do Česka? Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Interview Plus Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související