Prezident inklinuje k Rusku a Číně, protože ho druhá strana nebere vážně, myslí si Ivan Kočárník

19. únor 2019

Politik a ekonom Ivan Kočárník získal před deseti lety od tehdejšího prezidenta republiky Václava Klause čestnou plaketu. V 90. letech působil mimo jiné v jeho vládě jako místopředseda a měl s ním blízké názory a postoje. O dnešním prezidentovi mluví pak velmi kriticky.  

„Myslím, že se Miloš Zeman změnil v tom, že přidal na hrubosti. Také jeho mezinárodní orientace je jiná, než byla. Hraje to tak viditelně, že si toho musí všimnout každý. Dříve to nedělal,“ říká.

Ekonom a bývalý vrcholný politik za ODS Ivan Kočárník se stal po sametové revoluci československým poslancem Sněmovny národů Federálního shromáždění, v 90. letech byl ministrem financí České republiky, místopředsedou vlády Václava Klause a poslancem Poslanecké sněmovny. V červenci 2010 se stal poradcem ministra financí Miroslava Kalouska. V roce 2009 mu Václav Klaus, u příležitosti narozenin, udělil čestnou plaketu prezidenta republiky.

Přidává i svůj názor na to, co stojí za změnou prezidentovy politické a diplomatické orientace na Rusko a Čínu oproti době, kdy byl premiérem: „Nedokáži to odhadnout úplně. Ale jsem přesvědčen, že jedna z věcí, proč k těmto státům inklinuje, je, že ho příliš neberou vážně z druhé strany.“

Jsem přesvědčen, že přijetí eura za současných okolností by byla cesta do pekel.
Ivan Kočárník

Kalousek měl smůlu na dobu

Jako bývalý ministr financí se zamýšlí i nad otázkou, který z jeho následovníků byl nejlepší? „Rozhodně to byl Miroslav Kalousek. Měl přehled a uměl si nechat poradit. Měl jen smůlu, že byl ministrem financí v obtížné době, během které hrozil syndrom Řecka a pádu do velkých problémů. Restrikci sice trochu přehnal, ale jinak si myslím, že žádné větší chyby nedělal, přestože není vystudovaný ekonom. Měl zkušenost z rozpočtového výboru a měl zdravý selský rozum. To byly velké devizy,“ odpovídá exministr.

Jsme zvláštní národ. Všechno máme, ale jsme profesionálně naštvaní, myslí si písničkář Jan Burian

Jan Burian, básník, písničkář a prozaik

Písničkář Jan Burian se živí hraním už několik dekád, vedle toho spolupracuje s Českou televizí, dělá průvodce a píše knihy a fejetony. Ve všech těchto rolích je vstřícný a přátelský, ale nebojí se kritizovat českou společnost. „Jsme zamračený národ,“ říká.

Podle Kočárníka neměl Miroslav Kalousek velký úspěch u voličů. „Podle mě je to náš nejschopnější politik. Právě tím dráždí politické nepřátele i své oponenty z řad voličů. Podobně jako tomu bylo u Václava Klause. On také společnost polarizoval,“ vysvětluje a v souvislosti s exprezidentem otevírá i téma evropské měny:

„Jsem přesvědčen o tom, že přijetí eura za současných okolností by byla cesta do pekel. Myšlenka měnové unie je založena na spoustě předpokladů, z nichž jeden je přibližně stejná ekonomická úroveň, stejné ekonomické cykly. To my nemáme,“ uvádí.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Ivan Kočárník mluví mimo jiné také o tom, koho naopak považuje na nejhoršího polistopadového ministra financí a proč.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související