Romancov: Až Rusko udělá první ústupek, bude zřejmé, že jednání o míru spějí ke konci. Zatím jsem nic podobného nezaznamenal

14. březen 2022

„O víkendu se objevily první informace, podle kterých mají obě strany i na nadále důvody pro to, aby jednání pokračovala a hlásí i mírný pokrok. Takže uvidíme, co se bude dít dál,“ popisuje Michal Romancov, politický geograf z Fakulty sociální věd Univerzity Karlovy a také Metropolitní univerzity Praha očekávání kolem nových vyjednávání mezi Ukrajinou a Ruskem.

To, že jsou jednání o míru na dobré cestě, podle Romancova poznáme v okamžiku prvního ruského ústupku.

„Když Rusko udělá nějaký první ústupek, bude zřejmé, že ta jednání začínají spět k nějakému konci. Respektive, že možnost dosáhnout politické řešení začíná být silnější než to, že se bude primárně odvíjet pouze od situace na bojištích. Já jsem ale zatím takový ústupek nebo projev racionality z ruské strany bohužel nezaznamenal,“ přiznává politický geograf.

Já jsem zatím ústupek nebo projev racionality z ruské strany bohužel nezaznamenal.
Michal Romancov

V Záporožské oblasti a ruskými vojsky okupovaném Melitopolu vojáci zatkli starostu, který s nimi odmítl spolupracovat, a do čela dosadili starostku. Ta lidem vzápětí doporučila, aby si naladili ruské televizní stanice a poslechli si – podle jejích slov – pravdivé zprávy.

Čtěte také

„Ruští vojáci zatím střílejí jen do vzduchu, alespoň podle záběrů, které Ukrajinci distribuují do světa – a je vidět, že jsou překvapení.“

„Ale pokud by se ruská strana rozhodla, že je potřeba proti civilnímu obyvatelstvu na některých vybraných cílech nasadit nikoli armádní jednotky, ale buďto oddíly takzvané rusgardy, nebo Kadyrovovy Čečence, tak se ten obraz může velice rychle změnit,“ uzavírá.

Celý rozhovor Jana Bumby najdete v audiozáznamu.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související