Rodiče teď čekají výdaje za školu, nejnáročnější ale není prvňák, varuje Němeček z asociace ředitelů

29. srpen 2019

Už zas začíná nový školní rok. Náklady na školní pomůcky pro prvňáčka přijdou rodiče tak na 6 000 korun. Připravit se ale musí i na další výdaje v průběhu školního roku.

Čtěte také

„Základní škola zajišťuje zdarma učebnice a pomůcky, které se týkají výuky. Rodiče musejí zajistit veškeré školní potřeby – sešity, pastelky, pravítka...,“ vyjmenovává viceprezident Asociace ředitelů základních škol (AŘZŠ) Pravoslav Němeček ve vysílání Českého rozhlasu Plus. To ale není všechno.

Další výdaje pak připadnou na obědy nebo školní družinu a během roku čeká školáky celá řada akcí, na které stát nepřispívá ani korunou. Třeba návštěvy kulturních institucí nebo školní výlety.

Podle viceprezidenta Němečka přitom není pro rodiče finančně nejnáročnější první třída. „V prvním ročníku přispívá stát žákovi 200 korun a pak řada zřizovatelů škol dává prvňákům ještě další peníze. Tak, aby měly všechny děti jednotný start,“ vysvětluje.

I když v dalších ročnících odpadá nutnost vstupních nákladů na aktovky a podobné položky, přibývá finančně nákladnějších akcí, jako jsou například lyžařské kurzy. A ačkoli základní potřeby prý zvládne pokrýt většina rodičů, z akcí jako jsou kurzy lyžování je  vyloučena až přibližně třetina žáků. 

Co s tím?

„Nějaká podpora sice existuje, ale spíš záleží na škole a jejím zřizovateli (na obci nebo na kraji). Třeba u těch lyží je to ale problematické, protože základním školám přispívá opravu málokterý zřizovatel.“

Pokud jde o školní akce, plošné řešení viceprezident AŘZŠ nevidí. Zatímco v případě nedostupnosti obědů existují nadace, které jídlo zaplatí téměř každému, kdo si o to požádá. Na nákladnější kurzy a výlety se ale dotace shánějí těžko.

„I když se snažíme nějaké peníze pro žáky získat – abychom je nevyčleňovali z kolektivu – je to jen ad hoc a každá škola to řeší trošku jinak,“ uzavírá.

Víc si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Věra Štechrová , marz
Spustit audio

Související