Robert Schuster: Němci si koledují kvůli koronaviru o velké problémy

22. březen 2020

V těchto dnech a hodinách Německo pravděpodobně čelí nejzávažnější krizi ve své novodobé historii. Souvisí s nákazou koronavirem, která dosahuje stále větších a větších rozměrů.

I některé seriózní odhady naznačují, že v zemi by se časem mohlo nakazit až několik milionů lidí. Německý veřejný prostor je teď plný nejrůznějších apelů, kdy třeba osobnosti veřejného života, mezi nimi i řada sportovců nebo umělců, vyzývají své spoluobčany, aby byli disciplinovaní. Aby byli při svých každodenních kontaktech opatrnější, pokud možno je úplně omezili a například nechodili na veřejná prostranství.

Čtěte také

Ve stejném duchu se vyjádřila v uplynulém týdnu i spolková kancléřka Angela Merkelová v televizním projevu k národu. Ten byl mimochodem jejím prvním mimořádným vystoupením od chvíle, kdy převzala před necelými patnácti lety vedení vlády. Apelovala na Němce, aby neviděli v číslech o počtu nakažených nebo obětí nemoci COVID-19 pouze abstraktní veličiny, ale aby si za nimi představili konkrétní tváře blízkých lidí. Předem také naznačila, že boj proti infekci se neobejde bez kroků, které budou pro mnohé občany bolestivé a dosud neměly obdoby.

Varovná slova Merkelové ovšem zjevně zabrala pouze částečně. Parky v řadě německých měst byly i poté vlivem krásného předjarního počasí plné skupinek lidí – často velmi mladých. Že se kvůli infekci už mnohde zavíraly lokály a restaurace, kina nebo divadla, jim zjevně nevadilo. O to víc se scházeli na volných prostranstvích.

Zákazy vycházení

Čtěte také

Proto začaly některé spolkové země vyhlašovat plošně zákazy vycházení. Jako první tak učinily Bavorsko a Sársko, další budou s největší pravděpodobností následovat a vyloučeno ani není, že i celostátně bude přijat zákaz vycházení. Bavorský premiér Markus Söder – jeho regionální vláda postupovala v minulých dnech v boji proti šíření nákazy nejrozhodněji – to vyjádřil celkem jasně: Pokud budou Němci i nadále ve věci prevence proti šíření infekce tak liknaví jako dosud, hrozí prý celému Německu italský scénář, čili tisíce nakažených a i stejný počet obětí.

Pro Němce by znamenalo plošné omezení volného pohybu spojené se zákazem vycházení hlavně z psychologického hlediska obrovskou ránu. Jsou považováni za národ, který holduje členství v nejrůznějších spolcích, a dlouhodobější nevykonávání činnosti by mohlo pro některé z nich skončit zánikem. A nebyla kdysi svoboda volného pohybu po vlastní zemi, bez nejrůznějších zákazů a příkazů, tím, co mimo jiné odlišovalo demokratické Západní Německo od komunistického Východního?

Neznámá situace

Další aspekt stávající koronavirové krize u našich západních sousedů je možná ještě důležitější. Němci byli v minulosti proslulí tím, že ochotně a rádi pomáhali materiálně i finančně jinde v zahraničí, když například někde došlo k přírodní katastrofě. Teď jsou ale možná vůbec poprvé za několik desítek let konfrontováni s takto kritickou situací u sebe doma. Najednou se ukazuje, že jsou tváří v tvář exponenciálně se zvyšujícímu počtu nakažených v úplně stejné situaci jako státy s nesrovnatelně menší úrovní blahobytu a slabším ekonomickým potenciálem.

Robert Schuster

Naopak, to málo, co mohou Němci proti šíření nákazy prakticky okamžitě udělat a co je nic nestojí, nedělají.

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.