Robert Schuster: Dilemata bavorského premiéra

14. září 2018

V největší německé spolkové zemi, v Bavorsku, se schyluje v říjnu ke klíčovým volbám.

Rozhodnou o tom, jestli po mnoha desítkách let skončí mocenský monopol bavorských křesťanských sociálů (CSU), kteří nejbohatšímu německému regionu vládnou desítky let sami, čili bez koaličního partnera.

I když Bavorsko prosperuje, má historicky nejnižší nezaměstnanost a jeho občanům zdánlivě nic nechybí, letos se zdráhají za to vládní stranu odměnit.

Je to dokonce přesně naopak. Neuplyne týden, aby křesťanští sociálové v průzkumech veřejného mínění neklesli o něco víc ve voličské přízni. Poslední čísla jim předpovídají 35 procent hlasů, což je hodně vzdáleno od vytoužené mety 50 procent.

A to přesto, že se bavorský premiér Markus Söder, který je v čele vlády od letošního března, hodně snaží. Jezdí Bavorskem křížem krážem, vystupuje na poutních zábavách, rozdává nejenom úsměvy, ale i nejrůznější dotace.

Zpočátku ho také bylo hodně slyšet v Berlíně. To když se distancoval od politiky celostátní vlády, což patří odjakživa k tradičním rituálům bavorské politiky. Jenomže právě u klíčového tématu, které několik posledních let hýbe Německem, přestřelil.

Přijede nebo nepřijede?

Stalo se tak, když se v migrační otázce vymezoval vůči spolkové kancléřce Angele Merkelové a podporoval svého stranického šéfa, německého ministra vnitra Horsta Seehofera v požadavku, aby byli běženci odmítáni na německých hranicích.

Seehofer kvůli tomu letos v červenci málem obětoval dlouholeté spojenectví své vlastní strany se stranou Merkelové. A Söder následně oznámil, že si nepřeje, aby ho kancléřka přijela ve volební kampani podpořit. Doslova tehdy řekl, že na jeho mítink nepřijede kancléřka ale kancléř, čímž myslel Rakušana Sebastiana Kurze, s nímž pojí Södera politické i osobní přátelství.

Co mu mělo zajistit hlasy protimerkelovských voličů, kterých není v Bavorsku málo, se mu ale nakonec vrátilo jako bumerang. Preference klesaly dál a detailnější analýzy navíc ukázaly, že se od bavorských křesťanských sociálů začaly odvracet ženy, protože nesouhlasily s nevybíravým chováním dvojice Seehofer-Söder vůči Merkelové.

Merkelová řeší první krizi své nové vlády. Migrace rozdělila sesterské strany

Německá kancléřka Angela Merkelová

Konzervativní vládní koalici v Německu hrozí rozštěpení kvůli přistěhovalectví, všímá si britský list The Times. Kancléřka Angela Merkelová nechce přijmout žádné jednostranné řešení, jaké se snaží prosadit ministr vnitra, a její vládě tak hrozí ostrý střet. Merkelová trvá na tom, že otázka migrace vyžaduje celoevropské řešení.

Tato okolnost jakoby zároveň ukázala strategické dilema, v němž se největší bavorská strana nachází. Jakmile se jenom trochu vykloní určitým směrem, riskuje, že přijde o přízeň jiné skupiny voličů.

Jeden příklad za všechny. Premiér Söder označil za hlavního protivníka svých křesťanských sociálů protiimigrační Alternativu pro Německo (AfD). Po událostech v Chemnitzu ji například zmiňoval jedním dechem spolu s neonacisty a pravicovými radikály, kteří v saském městě organizovali demonstrace. Z pohledu konzervativních voličů tím ale argumentuje Söder podobně jako levicově-liberální politický a mediální mainstream, a hlas mu proto nedají.

Robert Schuster

A pokud naopak zase volá po přísnější migrační politice, důsledném vyhošťování odmítnutých žadatelů o azyl, za což sklízí na pravici potlesk, riskuje nejenom odliv liberálnějších voličů, ale i fakt, že se s ním Zelení nebo sociální demokraté po volbách, až bude Söder potřebovat jejich podporu pro novou vládu, vůbec nebudou bavit.

Mimochodem, kancléřka Merkelová nakonec do Bavorska na volební kampaň přijede.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.