Robert Břešťan: Prezidentův podpis platí i v pyžamu

2. srpen 2020

Druhé funkční období prezidenta Miloše Zemana jako by téměř nebylo. Hlava státu skoro nikam nejezdí, nikdo ho nikam – opět až na výjimky – nezve, zahraniční oficiální státní návštěvy také nejsou zrovna na pravidelném pořádku. Kolem koronakrize Zeman zmizel z očí docela. Objevil se jen na okamžik, aby oznámil, že epidemiolog Prymula může počítat s metálem.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Zeman má zkrátka na pět let splněno, post obhájil, už dumá nad tím, jak se po skončení funkčního období usadí v Lánech, kde si koupil pozemek. Jak nyní díky práci investigativců z webu Aktuálně.cz vychází najevo, neoficiální součástí kupní smlouvy byly i podivné hradní zakázky pro dceru podnikatele, který pozemek prezidentovi po jednáních s kancléřem Mynářem prodal. Těžko je to možné číst jinak, než že jsme na zamýšlený prezidentský bungalov přispěli ze svých daní my všichni.

Čtěte také

Prezident si v rozhovorech pochvaluje dny, kdy může zůstat v pyžamu, a když ohlásí dovolenou v Lánech, mnoho se tím vlastně nezmění. Ale zdání klame. Ať si o prezidentovi – a zejména o tom, kdo na něj má reálně vliv, jaké informace mu předkládá, v čem a jak mu radí – myslíme cokoli, pořád ještě má ústavou zaručené pravomoci, bez kterých se v některých oblastech veřejného života nehneme.

Dokazování moci

Teď se z dovolené prezident vrátil jmenováním nových soudců, přitom ale už dříve odmítl jmenovat do funkcí některé, kteří se mu z nějakého důvodu znelíbili. Podobně svévolně nakládá se svou pravomocí jmenovat nové profesory nebo povyšovat do generálského stavu.

Čtěte také

Pravidelně svou – ústavou danou – sílu dává na odiv v oblasti diplomacie, při jmenování a odvolávání velvyslanců. Čerstvě si pak Zeman může užívat pocitu moci u snahy premiéra Babiše a vicepremiéra Hamáčka zbavit se konečně šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje. Tedy toho, kdo má doma ve skříni poschovávané miliony v hotovosti, prý na svatbu dcery. Pan Rafaj přitom nepochopil, že otázka nezní, na co ty peníze jsou, ale odkud se vzaly.

Nicméně zpět k prezidentovi. Bez jeho podpisu Rafaj zůstane Rafajem, tedy tím, kdo dává potřebná razítka a třeba se potajmu schází s Jaroslavem Faltýnkem a řeší s ním zakázky, do kterých by za normálních okolností panu poslanci Faltýnkovi mělo být velké nic.

Podpis platí

Babiš s Hamáčkem se mohou stavět na hlavu, pokud Zeman nepodepíše, Rafaj si příští rok v poklidu dokončí svůj druhý šestiletý mandát. Pokud Zeman podepíše, nepochybujme o tom, že to on, respektive lidé v jeho okolí s premiérem zvládnou za něco zobchodovat. Třeba za nějaké to velvyslanecké místo pro své oblíbence nebo věrné, jak jsme to viděli opakovaně, kupříkladu při jmenování současného velvyslance v Číně Vladimíra Tomšíka.

Robert Břešťan

Nebo naopak nedávno při uchování velvyslance v Maroku Viktora Lorence, někdejšího zaměstnance zahraničního odboru Pražského hradu. I když vláda kvůli – řekněme – podivnostem na ambasádě v Rabatu schválila Lorencovo předčasné stažení, Zeman k tomu svůj podpis nepřipojil. Důvody si můžeme jen domýšlet.

Každopádně, dokud Zeman vládne svým podpisem, není radno jej přehlížet, i když má třeba zrovna ten svůj pyžámkový den.

Autor je šéfredaktor serveru HlídacíPes.org

autor: Robert Břešťan
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.