Restart pro dlužníky i naděje pro věřitele, soudí insolvenční správce o novele zákona

1. únor 2018

Vláda navrhla novelu insolvenčního zákona, která umožňuje dlužníkům po sedmi letech jejich závazky smazat. Podle kritiků to v lidech posílí pocit, že dluhy nemusejí splácet, a že biti budou věřitelé. „Každý by měl nést odpovědnost za své chování. Nemůžeme za každého jednotlivého člověka plošně a generálně vyřešit jeho problémy,“ říká Pavel Staněk, ředitel České asociace věřitelů.

Připomíná, že věřitelem není jen ten, kdo někomu poskytne půjčku. Jsou to i lidé, kteří si například zaplatí nějakou službu, která pak není provedena. „Nemůžeme věřitele házet do jednoho pytle a dělat z nich lumpy, které je třeba potrestat tím, že dlužníky zbavíme jejich odpovědnosti,“ dodává.


Vítám jakýkoli sociální způsob řešení dluhové situace. Ale nemělo by to jít jen k tíži věřitele.Pavel Staněk

Staněk připouští, že insolvenční řízení může být pro věřitele výhodnější než exekuce, v současnosti má šanci získat zpět třicet procent pohledávky. „Novela ale říká, že oddlužení bude trvat sedm let, ale není třeba nic uhradit. Ministerstvo si neudělalo analýzu dopadů na věřitele,“ myslí si.

Na novelu podle něj není personálně připravena ani justice. Už dnes je prý insolvenční řízení spíše formální, natož až do něho vstoupí 650 tisíc dlužníků. Dozor soudu tím zeslábne a vše zůstane na insolvenčním správci, u kterého je otázkou, zda bude mít dostatek času na dlužníka dohlížet.

Insolvenční správce Oldřich Řeháček souhlasí, že na straně soudů může být problém, domnívá se ale, že to půjde zvládnout. Především ale bude třeba zvýšená aktivita věřitelů, kteří dnes do řízení nevstupují vedeni jistotou, že dostanou alespoň třicet procent z pohledávky.


Novela dává šanci na restart pro tisíce lidí v dluhové pasti. Pozitivní je ale i pro věřitele, kteří tak mohou získat alespoň nějaké prostředky.Oldřich Řeháček

Novela insolvenčního zákona podle něj dlužníkům ukáže světlo na konci tunelu. Insolvenční správce má během sedmi let povinnost dbát na to, aby dlužník vyvíjel veškerou aktivitu k tomu, aby věřitelé byli uspokojeni v co největší míře. A pokud není dostatečně důsledný, může být na žádost věřitelů zbaven funkce.

Nepředstavuje ale novela morální hazard, že si dlužník může vzít jakékoli úvěry a po sedmi letech být oddlužený nehledě na splacenou částku? „Stále tu máme trestné činy podvodu a úvěrového podvodu. Je na věřitelích, aby prostřednictvím státního zástupce nebo insolvenčního správce neumožnili, aby se oddlužil nepoctivý dlužník. Právě poctivost toho záměru je alfou a omegou novely,“ uzavírá Řeháček.

autoři: tpa , ert
Spustit audio