Radko Kubičko: Koaliční evropská komisařka nebo evropský komisař?

24. červen 2024

Emoce i věcné komentáře po volbách do Evropského parlamentu už pominuly, ale začíná koaliční vyjednávání. Platí to hlavně pro Evropskou komisi, nový parlament zvolí a potvrdí její složení. Ale paradoxně to platí i pro Českou republiku.  

Zde výsledky voleb nepřinášejí žádnou potřebu uzavřít koalici, ale skoro to tak vypadá. Strany se pustily do výběru české zástupkyně nebo českého zástupce do Komise se vší vervou obsazování nové funkce a padají argumenty o výsledku voleb, kvalifikaci kandidátů i jejich stranické příslušnosti.

Čtěte také

Přitom evropská komisařka nebo evropský komisař není zrovna funkce, která by přinášela stranické politické body a voličské hlasy. Ale je to zajisté prestižní funkce a která strana ji obsadí, pomůže jí to v její váze i důvěryhodnosti.

Nejvíce našlápnuto na tuto funkci měla někdejší prezidentská kandidátka Danuše Nerudová, která svého času získala nemalý výsledek třetího místa a nezanedbatelné procento mladých voličů. A sama se k funkci neskromně přihlásila a možná i proto se přidala k hnutí STAN, které mělo funkci neformálně přislíbenou.

Zcela po stranické linii

Jenže volební výsledek hnutí nakonec nebyl nijak oslnivý, takže i ostatní strany vycítily příležitost. Zejména Česká pirátská strana, která kandidovala v poslaneckých volbách v koalici se STANem a zle na to doplatila.

Čtěte také

Ale i v evropských volbách propadla a mandát ke vší smůle neobhájil právě Marcel Kolaja, se kterým se na funkci počítalo. To by dvakrát tak vypadalo, že jde pouze o náhradu za neúspěch. Tak by se komisař nominovat neměl.

Takže to nakonec vypadá, že tu zbyl, jak to někteří komentátoři formulují, Jozef Síkela, toho času český ministr průmyslu a obchodu.

Ten sice na české politické scéně taky neudělal žádný moc velký politický úspěch, voliči mu moc nerozumějí a mezi svými ministerskými kolegy nepatří k nejoblíbenějším, ale je neoddiskutovatelné, že na evropské scéně odvedl práci a pohybuje se tam zcela přirozeně, je zkušený vyjednávač, umí řešit problémy i krize, má ekonomické vzdělání i praxi.

Čtěte také

Není to žádné stranické eso, ale ministr průmyslu a obchodu je přesto těžká váha. A pokud má Česká republika ambici získat nějaký vlivný ekonomický post, těžkou váhu musí nasadit, nebo to alespoň zkusit.

Z toho hlediska má Danuše Nerudová slabší pozici, žádnou vysokou politickou funkci nezastávala, v evropských kuloárech se nepohybovala a v boji o nejvyšší ústavní post přece jen skončila až třetí.

Z tohoto hlediska by možná bylo lepší neodepisovat dosavadní komisařku Věru Jourovou, nejvlivnější ekonomický post sice také neměla, ale co do zkušeností a kontaktů je už nyní nenahraditelná, zvláště když také vykonávala funkci místopředsedkyně Evropské komise.

Ani její původní příslušnost k dnes opozičnímu hnutí ANO by nemusela úplně vadit, protože se k němu v souladu s pravidly opravdu už léta nehlásí.

Čtěte také

Jenže jak bylo řečeno, nominace se nyní odehrává zcela po stranické linii, jako by šlo o pokračování koaličního vládního vyjednávání. Nestranický nebo opoziční kandidát moc šancí nemá. Stejně tak neekonom, liberální vláda prostě má za to, že jen ekonomický resort je dostatečně prestižní. Životní prostřední, právní stát nebo podobné resorty to zřejmě nesplňují.

Bude se tedy dále ještě tvrdě vyjednávat a samozřejmě lobbovat, což premiér Petr Fiala podle svých slov na summitech už zahájil. Své slovo bude muset říci i předsedkyně nebo předseda Evropské komise a ten také ještě není vyjednán. A v konečném důsledku také nějaké slovo má kupodivu i nově zvolený Evropský parlament.

Radko Kubičko

Nominace kandidáta bude ale jistě důležitá a Jozef Síkela má k tomu všechny předpoklady. Druhá věc, že bude muset být nahrazen v české vládě a jak předvedlo už několikrát hnutí STAN, nemá zrovna vždy připraveny vhodné kandidáty, až se občas užíval pojem personální krize.

Takže konec konců toto koaliční vyjednávání může mít přece jen nějaké důsledky i na české scéně.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio