Kateřina Perknerová: Evropský test zvládli Turek a Konečná

13. červen 2024

Než Český statistický úřad vyhlásil výsledky voleb do Evropského parlamentu, nejpikantnější otazník visel nad soubojem mezi hnutím ANO a koalicí Spolu. Neboli nad duelem Babiš versus Fiala. Po nedělní 23. hodině se však ukázalo, že testování společenské nálady je daleko barevnější než tato černobílá přetahovaná.

Čtěte také

Jakkoli byl tahounem trojlístku vládních stran žoviální a neúnavný debatér Alexandr Vondra z ODS, nezískal vavřínový věnec nejpřitažlivějšího lídra.

Až překvapivě zabodoval promyšleně upozaděný Luděk Niedermayer z TOP 09. Ekonom, bývalý viceguvernér České národní banky a nefalšovaný eurooptimista se slabostí pro zelené odstíny získal téměř 90 tisíc preferenčních hlasů.

Byla to odměna za stálost jeho názorů i nespornou erudici. Především Pražané do Bruselu a Štrasburku vyslali také poslance a exstarostu Prahy 6 Ondřeje Koláře. I v jeho případě se dá hovořit o konzistenci a přesvědčivosti postojů, především k ruské agresi na Ukrajině.

Čtěte také

Markéta Pekarová Adamová si jistě odechla, neboť tento úspěch ji pevněji usadil v předsednickém křesle. Naopak sešup lidovců pokračuje, když získali jediný mandát. Půjde-li to tak dál, Marian Jurečka si na podzim může balit fidlátka.

Trumfoval Klaus, nikoli Šlachta

Reálnými vítězi eurovoleb jsou dva politici z opačných pólů ideového spektra, ačkoliv o to vlastně vůbec nešlo.

Filip Turek jako lídr koalice Přísaha a Motoristé sobě nemluvil o daních, neliberální demokracii, globalizaci ekonomiky, ale o spalovacích motorech. V tom byl jako bývalý automobilový závodník natolik věrohodný, že ani jeho sbírka předmětů s nacistickými symboly s tím nic neudělala.

Čtěte také

Sázka na ego za volantem dvanáctiválce vyšla. Turkův zdar není trumfem Roberta Šlachty, ale Václava Klause. Ten se svým mluvčím Petrem Macinkou kdysi vymyslel zdánlivě absurdní lokální pražskou stranu Motoristé sobě, která se z legrácky stala dvoucifernou partají se dvěma mandáty v Evropském parlamentu.

Turka se zatím málokdo ptá, zda souzní i s Klausovými názory na Rusko a jednání o míru. Jeho odchodem do Bruselu ovšem Motoristé ztrácejí atraktivitu a budoucnost tohoto spojenectví s Přísahou je v mlhách.

Nacionální levice má vůdkyni

Totéž platí o Kateřině Konečné, která se stala vůdčí osobností tuzemské nacionální levice. V debatách byla naléhavě rázná a jako ostřílená europoslankyně i kompetentní v unijních záležitostech.

Kateřina Perknerová, komentátorka Deníku

Přitom příliš nezdůrazňovala sociální otázky, celoevropskou minimální mzdu nebo nadvládu kapitálu. Mluvila předně o hrázi proti Green Dealu a migraci. Jako všichni, kromě Pirátů, kteří na to šeredně doplatili. Konečná vydřela dvě křesla v Bruselu, avšak tím možná pohřbila šance KSČM v tuzemských sněmovních volbách.

Evropské klání ukázalo, že lídři hrají ve voličském sentimentu důležitou roli. V tomto oboru tentokrát vyhráli Filip Turek a Kateřina Konečná. Za hnutí ANO může kandidovat kdokoli, hlasy jdou vždy na vrub Andreje Babiše. A toto právě skončené „referendum“ o Fialově vládě vyhrál.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio