Radko Kubičko: Důchodová reforma jako nekonečný seriál

12. únor 2023

Stejně jako předchozí vlády také vláda současná přislíbila řešit důchodovou reformu. V programovém prohlášení to slíbila, ale pro aktuální problémy o tom začala intenzivněji mluvit nyní. Důchodový účet se totiž dostává do velmi červených čísel. Deficit musí stát vyrovnat dalším zadlužováním.

Ambiciózní plán předložit změnu do konce roku prý zůstává v platnosti a ministerstvo práce a sociálních věcí intenzivně na tom pracuje. Obejde se to tentokrát i bez komisí pro spravedlivé důchody. Přesto příslušný ministr Marián Jurečka, který stále zaskakuje i na ministerstvu životního prostředí, pokud je na to dotazován, hovoří spíše než o deficitu také o spravedlnosti.

Čtěte také

Zajisté je nespravedlivé, že různě náročné profese mají na důchod nárok ve stejném věku a už vůbec nespravedlivé je, že se zcela rezignovalo na zvýhodnění žen, či mužů, kteří část svého života dali před profesní kariérou přednost výchově dětí. Jenže to neřeší zadlužování důchodového účtu, které hrozí dalším růstem v době, kdy do příslušného věku vstoupí početná generace ze sedmdesátých let, tedy zhruba v příštím desetiletí, což už je z hlediska nějaké náročnější reformy dost blízko.

A tak je pouze naznačováno, že by se mohl zase zvýšit věk odchodu do důchodu, s tím, že některých profesí či skupin se to týkat nebude. Je to bezesporu jediná cesta, jak dluh zmírnit. Kdyby byl věk ostatně zvýšen dostatečně, přestaly by potíže docela. Jenže, i když se věk dožití stále prodlužuje a také definice stáří, lékařská péče se zdokonaluje, v některých profesích je opravdu těžko představitelné pracovat donekonečna.

Čtěte také

Jaké jsou další možnosti? Minimální. Pokus Nečasovy vlády převést část důchodového účtu do soukromých rukou jako bonus za spoření se nesetkal s úspěchem. Jednak politicky, nepodařilo se, aby ho podpořila i opozice, která ho pak zrušila hned jak se dostala do vlády.

Ale ani ekonomicky to nebylo příliš prozíravé, odvedení peněz by způsobilo ještě větší dluh a důvěra v podniky, které spravují úspory, není po divokých devadesátých letech a hospodaření investiční fondů, stále ještě moc velká. K tomu se připojuje současná inflace, která našetřené peníze znehodnocuje, a tak málokdo věří, že úspory mají smysl, když je inflace požírá každým dnem.

Vznešený bod do programového prohlášení

Úkolem vlády je tedy obtížná mise, kterou by nezáviděl ani bájný Sysifos. Oznámit občanům, že odchod do důchodu se bude zase prodlužovat. V době, kdy naopak o předčasný důchod žádá rekordní počet lidí.

Čtěte také

Nebo zvýšit odvody na důchody, případně motivovat k dalšímu spoření, když mnoho lidí sotva vychází se svými rodinnými rozpočty, kvůli růstu cen, zejména energií a paliv.

A k tomu všemu by musela získat svých pět politických stran, z nichž některé také nejsou přesvědčeny, že jejich voliči mají na další výdaje. A co více, i opozici, aby případná reforma nebyla zase příští vládou zrušena. Ta ale dává najevo, že vládě už neschválí vůbec nic a všechno zase přeskupí, až se dostane k moci.

Radko Kubičko, komentátor Českého rozhlasu Plus

Za této situace si nelze mnoho představit, vlastně jen to, že další pokus o důchodovou reformu skončí maximálně někde v šuplíku ministerstva. A další vláda bude mít zase vznešený bod do programového prohlášení.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio