Radek Vondráček: S prezidentem jsme si popovídali a podepsal mi rozhodnutí o svolání nové sněmovny

15. říjen 2021
Výrok týdne

Předseda končící Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve čtvrtek navštívil prezidenta Miloše Zemana na jednotce intenzivní péče Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Nemocnice následně vydala prohlášení, podle kterého Vondráčka přivedl kancléř Vratislav Mynář a schůzka proběhla nečekaně, bez vědomí ošetřujícího lékaře.

Já nejsem lékař a mně nepřísluší posuzovat stav. Já jenom můžu říct fakta, že jsem se s panem prezidentem potkal, popovídali jsme si, vtipkoval, měl dobrou náladu, podepsal mi rozhodnutí prezidenta o svolání zasedání Poslanecké sněmovny, zajímal se o jednání ve sněmovně, zdůraznil, že je čas pro ta jednání, proto zvolil ten nejzazší termín.
Radek Vondráček pro Události ČT

Nejzazším termínem pro ustavující schůzi nové sněmovny bude 8. listopad, tedy 30. den po skončení voleb.

Rozhodnutí pak podle Vondráčka prezident osobně podepsal. I to ale řada lidí zpochybňuje a internet je plný amatérských grafologických rozborů, které mají dokazovat, že nejde o autentický prezidentův podpis.

Čtěte také

Za chybu označil návštěvu Vondráčka u prezidenta i předseda vlády a Vondráčkův stranický šéf Andrej Babiš. 

Vondráček měl podle něj zohlednit, že situace kolem prezidentova zdraví je vyhrocená. Ohledně svého setkání se Zemanem kvůli povolebnímu vývoji Babiš čeká, až mu návštěvu povolí ředitel ÚVN a ošetřující lékař Miroslav Zavoral.

Do nemocnice přijel Radek Vondráček za Zemanem sám a od vstupu ho k prezidentovi zavedla policejní ochranná služba. Policie ale tato jeho slova popírá s tím, že Vondráčka doprovázel kancléř Mynář. I mluvčí ÚVN Jitka Zinke ve čtvrtek uvedla, že Mynář Vondráčka k Zemanovi přivedl.

„Já vás překvapím, myslím, že pravdu měl premiér, že Vondráček za ním neměl chodit. Měl mu dát ještě čas, nic nehořelo a nechat ho trochu zotavit, aby byl v plných silách,“ mysli si místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS).

Čtěte také

A dodává: „Ten úkon nutný není, protože Ústava pamatuje na to, že stanovuje termíny, kdy se sněmovna poprvé sejde. Tento úkon byl z mého pohledu spíš přesvědčovací než nezbytný.“

„Mám ale zásadní námitky k tomu, že nekomunikuje kancelář prezidenta. Ta je jeho servisem, orgánem, který by měl připravovat a vydávat prezidentovy akty. A měl by reagovat také na dotazy. Předseda Senátu se už obrátil na kancelář prezidenta s tím, zda a kdy bude schopen vykonávat své pravomoci. Zatím se nic neděje, ale ta kritická doba se blíží, protože bude potřeba někoho pověřit sestavením vlády,“ uvažuje senátor.

Souhlas lékaře Vondráček nepotřebuje

Právník Zdeněk Koudelka, který se v uplynulých volbách ucházel o zvolení do Poslanecké sněmovny jako dvojka jihomoravské kandidátky uskupení Trikolora Strana soukromníků (TSS), tvrdí, že nemůže být v této chvíli lepší svědek prezidentova stavu než je předseda sněmovny Vondráček.

Čtěte také

„Nemocnice nemá právo regulovat pacienty, zejména prezidenta republiky, koho přijme, nebo nepřijme, jsou to svéprávní lidé,“ domnívá se. 

„Nemocnice nemůže regulovat, kdo má přístup k prezidentovi. Rozhodující je jeho vůle a jsem přesvědčen, že Radek Vondráček šel k němu s jeho souhlasem a nikoliv proti jeho vůli. A vůle prezidenta je určující.

A dodává: „Neznám žádný předpis, že by k návštěvě prezidenta republiky musel být souhlas ošetřujícího lékaře. Nic takového nestanoví ani Ústava, ani jakýkoliv jiný zákon.“

Výrok týdne s Lucií Vopálenskou najdete v audiozáznamu. Analyzují místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) a právník, vysokoškolský pedagog Zdeněk Koudelka.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související