Vondráček: Konkrétní nabídku nebudeme ODS vzkazovat přes média. Ve sněmovně si zasloužíme respekt a pozici

12. říjen 2021

Dosavadní vládní hnutí ANO skončilo ve volbách druhé za koalicí Spolu a má před sebou řadu jednání. Premiér Andrej Babiš chce oslovit ODS s nabídkou jednání o nové vládě. Rozhodovat se bude taky o vedení poslanecké sněmovny. „Konkrétní nabídku chceme učinit přímo při jednání. Mě zajímá složení sněmovny, jde mi o vyváženost. Budu zastávat pozici největšího a nejsilnějšího klubu,“ avizuje dosavadní předseda poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček.

ODS i celá koalice Spolu dosud rázně odmítá, že by jednala o vládní spolupráci s někým jiným než s koalicí Pirátů a hnutím STAN. Co chcete občanským demokratům nabídnout?

Konkrétní nabídku, a říkal to pan premiér několikrát i v mé přítomnosti, by chtěl učinit až přímo při jednání. A nevzkazovat ji přes média. Také se vyjádřil v tom smyslu, že ta nabídka bude jasná. Rozhodně nehodlá nic zdržovat nebo vymýšlet nějaké průtahy nebo triky. Takže uvidíme.

Čtěte také

ANO si zaslouží respekt a pozici

Kdy ODS s nabídkou jednání pan premiér osloví?

Máme v úterý poslanecký klub. Sejdeme se a budeme řešit strategii jednání a kdo bude co vyjednávat. Je nás hodně nových, jsme velký klub – 72 poslanců. Každý má nějakou představu a jsme v situaci, ve které jsme nebyli před čtyřmi ani před osmi lety. Takže já opravdu nevím, jsem zvědavý na to jednání.

Zajímá mě teď především jednání o spolupráci o vládě. Oslovíte přímo předsedu ODS Petra Fialu nebo místopředsedu Martina Kupku, či to vezmete přes Martina Kubu, který nevylučoval spolupráci s ANO po volbách?

Ne, je logické, aby se jednalo na úrovni předseda-předseda. To si jednání o vládě vždy zaslouží. Ale je to spíš otázka na pana premiéra.

Budete v tom vyjednávacím týmu? Už v tom máte jasno?

Jsem člověk typu parlamentního. Mě zajímá především složení sněmovny. Byl bych velmi rád u toho, až se budou vyjednávat poměry v Poslanecké sněmovně. První, o co mi jde, je vyváženost. A budu ze všech sil zastávat pozici, že jsme největší a nejsilnější klub a že si zasloužíme respekt a pozici. A to by měla druhá strana vzít na vědomí.

Vyjednavač Faltýnek

V úterý ráno jste měl jednat s dosavadním předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem. K čemu jste dospěli?
Bavili jsme se o tom, jaká je naše představa vyjednávání v rámci sněmovny, z čeho bychom neměli ustoupit. A také jsme se bavili trošku dopředu, s čím jdeme na poslanecký klub.

Měl by podle vás Jaroslav Faltýnek pokračovat ve vedení klubu?
Přiznám se, neumím si to představit bez něj. Protože jestli někdo umí vyjednávat, tak je to pan Faltýnek. Ale je to o jeho osobním rozhodnutí, takže uvidíme.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka