Putin říká, že má k židům hezký vztah. Když se ale Rusko dostalo do úzkých, byli tam vždy nepřítelem, říká ředitelka centra izraelských studií Kalhousová

13. říjen 2022

Pod vlivem změny nálad v ruské společnosti se mění i její postoj k ruským židům. Čím déle trvá ruská agrese na Ukrajině, tím větší má židovská menšina strach. Kromě toho na ruské židy dopadá i vyhlášená mobilizace. Zatím však nelze mluvit o cíleném antisemitismu, protože režim ještě židy neoznačil za nepřítele Ruska, respektive za někoho, kdo zpochybňuje a oslabuje ruský režim.

„Je tradicí, že když se Rusko dostane do úzkých, hledá vnitřního nepřítele. Koneckonců to není jen ruská tradice, ale v Rusku tím nepřítelem byli vždy židé – někdy sami, někdy společně s jinými menšinami,“ vysvětluje Irena Kalhousová, která je ředitelkou Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově.

Čtěte také

Kalhousová přiznává, že se současná zjitřená atmosféra v ruské společnosti dotýká právě i židovské komunity. Prezident Putin však nikdy od začátku své vlády nebyl tím, kdo by cíleně šířil antisemitismus.

„On sám pravděpodobně není antisemita, což je v ruské historii poměrně neobvyklé. Říká se, že má naopak k židům hezký vztah, protože jeho učitelka němčiny byla židovka a jeho trenér juda byl také žid,“ popisuje Kalhousová. Právě Putinův vztah k židům do této chvíle přispíval v Rusku k atmosféře, která nijak cíleně nebrojila proti židům.

Od začátku války na Ukrajině bylo však Rusko svědkem alespoň jednoho antisemitského prohlášení vrcholného politika, když ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Hitler měl taky židovské kořeny.

Možnosti odchodu židů z Ruska

V posledních měsících se navýšil počet ruských židů, kteří prchají přes režimem do Izraele. „Židé jsou pro Putina skupinou, která může v ruské ekonomice a vědě chybět, protože jsou hojně zastoupeni ve střední třídě, respektive v tzv. inteligenci. Proto je možné, že se Putin rozhodne, že je potřeba zastavit jejich odchod,“ říká Kalhousová.

Ruský režim se zatím pokouší zabránit činnosti tzv. Židovské agentury. Jde o instituci, která má v napojení na izraelskou vládu pomáhat židům odejít do Izraele. Agentura je poslední měsíce pod velkým tlakem a soud by měl rozhodovat o jejím zavření.

Jakmile si někdo z Ruska převede do izraelské banky větší množství peněz, rozsvítí se červené světlo.
Irena Kalhousová

Problémem je však i přijetí uprchlých židů v Izraeli, který nebyl na takový příliv připraven. Množství osob tak nezískalo přístup do země a někteří byli dokonce vraceni přímo z letiště. „Izrael se situaci momentálně snaží vyřešit. Jde především o partnery a partnerky ruských židů, kteří původně měli možnost vyřídit si veškerou administrativu doma v Rusku. V současné situaci, kdy mnozí prchají narychlo, však do Izraele přijíždí lidé, kteří nemají jakékoli zákonné právo žádat o izraelské občanství,“ míní Kalhousová.

Ruští oligarchové mířící do Izraele

Každý, kdo získá izraelské občanství, má zároveň možnost otevřít si v Izraeli bankovní účet a převádět na něj peníze. „Pak ale samozřejmě máme americké sankce, které musí Izrael zajímat, protože si nemůže dovolit podrývat americké zahraniční zájmy. Situaci ale nakonec vyřešily banky samotné, protože se nechtěly ocitnout na sankčním seznamu Spojených států. Začaly tudíž pečlivě kontrolovat, odkud k nim peníze přichází,“ vysvětluje Kalhousová.

Čtěte také

Podle ní se tak povedlo zabránit tomu, aby se z Izraele stala země, prostřednictvím které budou ruští oligarchové vyvádět své peníze a majetky z Ruska.

„Jakmile si někdo z Ruska převede do izraelské banky větší množství peněz, rozsvítí se červené světlo a systém to začne řešit. Víme například, že se Ruskové snažili na izraelských letištích zaparkovat své soukromé tryskáče a nepodařilo se jim to,“ dodává Kalhousová.

Poslechněte si celou Osobnost Plus v audiozáznamu. Moderuje Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , arych

Související