Průmysl 4.0: Uspějí jen ti, kteří se umí adaptovat a rekvalifikovat, tvrdí emeritní rektor

14. červen 2016

Koncept Industry 4.0 nebo také Průmyslu 4.0 vychází z dokumentu, který byl představen na veletrhu v německém Hannoveru v roce 2013. Základní vize už se ale objevily o dva roky dříve, a podle nich vzniknou mimo jiné i takzvané chytré továrny. Jak taková chytrá továrna bude vypadat?

„Nemám moc rád název chytrá továrna. To by znamenalo, že všechny ostatní továrny jsou hloupé,“ uvedl v Magazínu Leonardo emeritní rektor Vysokého učení technického v Brně Petr Vavřín.

V těchto chytrých továrnách si veškeré výrobky v sobě nesou informaci o tom, jakými operacemi prošly, a jaké operace je čekají ve výrobním procesu.

„Tyto všechny údaje jdou výrobním procesem spolu s výrobkem na nějakém médiu, třeba štítku nebo paměti, a podle toho je výrobní proces v reálném čase přestavován tak, jak je třeba. Podobný systém už funguje v továrnách automobilky Škoda,“ vysvětlil profesor.

Ústřední roli v celém systému hraje umělá inteligence. Vavřín uvedl, jak tento pojem chápe on. „Umělá inteligence zahrnuje všechny procesy, které, kdyby je vykonával člověk, tak bychom je označili za projev jeho inteligence.“

Samozřejmě, stroje mají proti lidskému mozku výhodu v tom, že jsou velmi rychlé a kapacita jejich paměti je daleko větší než lidská, dodal vědec.

Průmysl 4.0: Co s lidmi, kteří přijdou o práci?

Můžeme se v souvislosti s touto průmyslovou revolucí obávat ničení strojů dělníky, kteří se v i předchozích průmyslových revolucích obávali o práci?

„Rozbíjení strojů nás asi nečeká,“ soudí rektor. „Ale můžeme očekávat, a to poměrně brzo, masivní rozevírání nůžek. Domnívám se, že v budoucnosti dojde k přesunu, a úspěšný bude ten, kdo bude schopen se rychle adaptovat a nějak rekvalifikovat.“

Zůstanou profese, které jsou vysoce sofistikované. „Bude na ně potřeba hodně studování i zkušeností, a udrží se jen ti nejlepší,“ očekává profesor.

Ale co ostatní? Budou využívat výhod, které by skýtal dobře nastavený sociální stát? „Pro sociální stát hlasujme, ale nemělo by to vést k tomu, že bude pro stále více lidí lukrativní žít na podporách než z výdělků vlastní práce, byť ne vysoce specializované.“

„Musí tu být nějaká společenská motivace, které lidi povede k zájmu i ty o méně kvalifikované práce,“ konstatoval Petr Vavřín.

autoři: ehů , dst , oci
Spustit audio