Prouza: Podniky se otevřely, tím se vypnula státní pomoc. Je to chyba, po Vánocích začne propouštění

3. prosinec 2020

Ve čtvrtek se napříč Českou republikou znovu otevírají obchody, restaurace a služby. Přísné hygienické podmínky ale vyjdou draho a tržby už nestihnou vyrovnat ztráty, které s sebou přinesl dlouhý lockdown, obává se Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Otevření provozoven se navíc rovná automatickému pozastavení kompenzací od státu, připomíná Prouza. „To je, myslím, velká chyba. Je jasné, že návrat do normálu bude trvat hodně dlouho. V tuto chvíli bude vypnutí pomoci z hodiny na hodinu znamenat obrovské problémy – po Vánocích firmy bohužel budou muset propouštět.“

Čtěte také

Podle Prouzy už vláda dávno měla zavést kurzarbeit, který by dal šanci udržet ohrožená pracovní místa. Stejně se na absenci zákona dívá hlavní ekonomka Reiffeisenbank Helena Horská. Ta ale nesouhlasí se stávajícím návrhem, který málo čerpá z německé zkušenosti.

„Kurzarbeit ano, ale ne ten český kočkopes… Kurzarbeit podle modelu Německa, který bude motivovat k tomu, aby lidé hledali práci, rekvalifikovali se a přeškolovali,“ apeluje ekonomka.

Čtvrteční uvolnění restrikcí pomůže v předvánočním období hlavně malým obchodům, domnívá se Prouza. „I tak to ale bude jen umazání části ztráty. Malé obchody přitom nikdy nebyly zdrojem nákazy a nemělo smysl je zavírat.“

Zvýšené náklady

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu má za to, že obchodníky kromě menších tržeb čekají navíc zvýšené náklady pro dodržení požadovaných hygienických opatření:

Čtěte také

„Budou to náklady hlavně na zaměstnance – je potřeba hlídat fronty, obsadit pokud možno všechny pokladny a tak dále.“

Až na stovky milionů korun se mohou vyšplhat zvýšené náklady pro restaurace, tvrdí. A Helena Horská se obává, že některé podniky problémy spojené s koronavirem vůbec nepřežijí.

„Jeden z oborů, který bude určitě citelně zasažen, je právě restauratérství. Ač je mi to líto, tak mám obavu, že čísla hovoří v jejich neprospěch,“ říká s tím, že v Česku bylo před koronavirovou epidemií nadprůměrně mnoho restaurací na obyvatele.

Ohrožena jsou podle ekonomky hlavně stravovací a ubytovací zařízení, ale i wellness nebo fitness centra. „Pořád budeme mít nějaká omezení, což snižuje kapacitu těchto podniků,“ vysvětluje a dodává, že zapomínat by se nemělo ani na kulturu:

„Úroveň kultury totiž určuje úroveň společnosti.“ 

Hosty byli:
Helena Horská, hlavní ekonomka Reiffeisenbank
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu
Martin Fryč, knihkupec

Co na otevření říkají samotní obchodníci v regionech? Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Šárky Fenykové.

Spustit audio

Související