Epidemiolog Prymula: Já bych tak rychle nerozvolňoval. Na těchto hodnotách jsme na jaře zavírali

2. prosinec 2020

Ve čtvrtek čeká Česko velké rozvolňování. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula i prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek před tím varují. „Rozvolňuje se na hodnotách, kde jsme už v první vlně daleko dřív zavírali. Takže riziko, že opět dojde k růstu, tady je,“ říká ve Speciálu současný poradce premiéra Prymula.

Čtěte také

Vadí mu hlavně počty covid pozitivních, které nejsou všude stejné. „Máme kraje, kde je situace podstatně horší než v Praze nebo na severní Moravě, takže jsme stále v poklesu, ale výrazně zpomaluje,“ dodává. „Já bych ale v této situaci nerozvolňoval tak rychle. Pokud jsou tady regiony, kde je situace tak špatná,“ varuje epidemiolog Prymula. 

V současné chvíli je na tom nejhůř Olomoucký kraj, který se dokonce blíží nejrizikovějšímu stupni pět, celorepublikové skóre protiepidemického systému PES se přitom už deset dní drží na 57 bodech, což odpovídá třetímu stupni pohotovosti. 

Kubek: Máme obavy

Prezident ČLK Milan Kubek tvrdí, že zdravotníci mají z rozvolňování opatření obavy.

Čtěte také

„Zdravotníci normální stav moc nevidí. Pracují v nouzovém režimu, jsou neskutečně přetížení a koronavirus si i mezi námi vybral obrovskou daň. Jsme nejpostiženější profesní skupinou, zemřelo 28 zdravotníků – z toho 13 lékařů, dalších několik kolegů bojuje stále o život. Není to žádná sranda.“

Kubek upozorňuje, že ČLK nebyla u toho, když se vytvářel systém PES, podle kterého se opatření mají řídit. „Myslím, že jeho velikou chybou je, že nezohledňuje regionální rozdíly. Ale budiž – systém je nastavený. Teď asi nemá cenu brečet.“

Epidemii rozhodně pod kontrolou nemáme. Byli bychom rádi, kdyby nám společnost pomáhala.
Milan Kubek

A varuje společnost před přílišným uvolněním. „Politici se chovají populisticky a zdravotníci jsou ti, kteří mají pak společnost tahat z bryndy. A snažit se každého vyléčit,“ varuje a dodává: „Byli bychom rádi, kdyby nám společnost pomáhala – aby se politici nechovali jako populisti a měli odvahu přijmout i nepopulární opatření, když je to nutné.“ 

„Epidemii rozhodně pod kontrolou nemáme. Je třeba, abychom se k sobě chovali navzájem ohleduplně, aby byli všichni opatrní. Ten trest, který může přijít na jaře, může být velmi krutý. Bylo by smutné rozpoutat další vlnu epidemie v momentě, kdy je očkování skutečně na dohled,“ varuje Milan Kubek. 

Hosté Speciálu byli:

  • Roman Prymula, poradce premiéra
  • Milan Kubek, prezident ČLK
  • Daniel Prokop, sociolog z analytické společnosti PAQ Research
  • Jan Kubíček, předseda českého výboru Mezinárodní asociace nákupních center
  • Jana Havrdová, prezidentka svazu aerobiku a fitness FISAF
  • Anna-Marie Nedoma, generální ředitelka Národní galerie
  • Pavel Vysloužil, mluvčí společnosti Kulturní Olomouc

V audiozáznamu se dozvíte, jestli otevřou sportovní centra, co čeká zákazníky v obchodních centrech nebo v Národní galerii či na vánočních trzích v Olomouci. Ptal se Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.