Levínský: Ať se před Vánoci otestuje, kdo chce, aby měl jistotu. Jinak směřujeme k velkému problému

2. prosinec 2020

Vládní systém PES zařadí Českou republiku ve čtvrtek na úroveň tři. Do škol zamířily děti a zároveň se v druhé polovině týdně mají otevřít i obchody a restaurace. „Představa byla taková, že čtyřka a pětka představují dramatická opatření, která to tlačí dolů. Zdá se, že trojka bude vytvářet nějaké stabilní prostředí,“ vysvětluje René Levínský, který se v iniciativě Model Anti-covid-19 při centru IDEA věnuje tvorbě epidemiologických modelů.

„Abychom se ve stupni číslo tři dobře udrželi, nebo se dostali až na stupeň dva, musíme přidat něco dalšího – a to je testování a trasování,“ upozorňuje Levínský ve Speciálu Šárky Fenykové.

Čtěte také

Coby velkou šanci, jak projít vánočními svátky bez zhoršení epidemické situace, vidí matematik plánované plošné testování pro zájemce, které by mělo být spuštěno 18. prosince.

„Ať se testuje, kdo chce, ale ať má tu šanci a ví, že o Vánocích může bez obav navštívit své příbuzné. Pokud tohle neuděláme, směřujeme k velkému problému,“ varuje a upozorňuje na to, že v regionech bývají testovací místa obtížně dostupná.

S tím, že nabídka celostátního testování je slibnou variantou, jak se vyvarovat zhoršení epidemie, souhlasí i hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal, který nepovažuje za šťastné, že jsou občané přesvědčováni o nesmyslnosti nechat se testovat jinak než prostřednictvím metody PCR.

„Na základě studií a toho, co děláme v IKEMu, můžu říct, že ty antigenní testy k epidemiologickému testování stačí."

Lidé by měli dostat víc důvěry

Denisa Hejlová, vedoucí Katedry marketingové komunikace a public relations při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy připomíná, že komunikace vlády v otázce pandemie stále pokulhává.

Čtěte také

„Vláda se snažila,“ připouští. „Vymyslela i nový web, ale informace stále zůstávají nelogické. To brání jejich dobré komunikaci. Lidé nerozumí tomu, proč najednou mohou do bazénu, ale nemohou na hory, je tam spousta vnitřních rozporů.“

V komunikaci členů vlády není patrná žádná strategie, myslí si Hejlová: „Vidíme jen jednotlivé kroky, které ale nejsou provázané dohromady.“

Specialistka na PR chválí například sousední Německo nebo Rakousko, kde se představitelé státu snaží na občany působit pozitivně a lidi spíš uklidňují. Čechům by se přitom neobávala svěřit víc důvěry. „Nebála bych se lidem svěřit víc osobní odpovědnosti,“ uzavírá.

Hosty byli:
Roman Prymula, epidemiolog, bývalý ministr zdravotnictví, externí poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) pro zdravotnictví
René Levínský, matematik, v rámci iniciativy Model Anti-covid-19 při výzkumném centru IDEA na institutu CERGE-EI se věnuje tvorbě epidemiologických modelů
Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEM
Denisa Hejlová, vedoucí Katedry marketingové komunikace a public relations, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy

Jak hodnotí plánované rozvolnění poradce premiéra Roman Prymula? Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Šárky Fenykové.

Spustit audio

Související