Šéf lékařské komory Kubek varuje před uvolňováním: „Hrozí, že si užijeme Vánoce, a v lednu to bude horší než dnes“

26. listopad 2020

Přes očekávání dalšího uvolňování protikoronavirových opatření to teď spíš vypadá na brzdění. Vítá to i prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek: „Musíme být velmi trpěliví.“

„Vnímám, že napětí ve společnosti a nedočkavost je obrovská. Trpělivost lidí se napíná k prasknutí. Ale vláda zvolila strategii postupného přibrzďování, která může vést k cíli, ale musíme být velmi trpěliví. Nemělo by se tlačit na pilu a nutit se do překotného uvolňování,“ říká Kubek na Plusu.

„Hrozí, že si sice užijeme Vánoce, ale v lednu na tom budeme hůř než dnes,“ varuje.

Měl to být izraelský lockdown

Prezident ČLK připomíná, že zhruba před měsícem, když nastupoval do funkce nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), komora vyzývala, aby se v Česku zpřísnila opatření po vzoru Izraele. 

Čtěte také

„Kdybychom zatnuli zuby a na dva tři týdny zavřeli vše, co můžeme, tak jsme na tom mohli být dnes mnohem líp. Taky jsme mohli – opatrně a bez většího rizika  skutečně začít uvolňovat,“ dodává.   

Ve čtvrtek před rychlým uvolňováním varoval i premiér Andrej Babiš (ANO), když řekl, že čísla sice klesají, ale není to tak, jak si představoval. O tom, jestli se země přesune do 3. stupně PES, má v neděli rozhodnout vláda.

Je tady strach – že přijdete o peníze, o práci. Někteří zaměstnavatelé tlačí na své pozitivní zaměstnance, aby ,neudávali‘ kolegy z dílny.
Milan Kubek

Babiš si zároveň postěžoval, že se lidé nechtějí nechat testovat, protože by museli do izolace a dostávali by jen 60 procent platu. 

„Je to obrovský problém,“ souhlasí Kubek. „V momentě, kdy se infekce začala šířit víc na venkově, kde se lidé znají, dostali nakažení určité stigma. Ve městech nikoho moc nezajímá, jestli je někdo o dvě ulice dál pozitivní, nebo negativní. A samozřejmě že je tady strach – že přijdete o peníze, o práci. Bohužel někteří zaměstnavatelé dokonce přímo tlačí na své pozitivní zaměstnance, aby hygienikům v žádném případě ,neudávali‘ kolegy na dílně a jako své kontakty uvedli maximálně manželku.“ 

Šedá epidemie

Podle Kubka v Česku proto dochází k jakési šedé epidemii, kterou nevidíme.

„Čísla, která vidíme, jsou na první pohled lepší než je skutečnost. (Bývalý ministr zdravotnic za ANO Roman) Prymula jako hranici rozvolňování uváděl tisíc nových případů denně, reprodukční číslo pod 0,8 a méně než pět procent pozitivních testů. A tomu jsme stále na hony vzdáleni,“ dodává Milan Kubek.

V reportáži redaktorky Janetty Němcové se dozvíte výsledky hodnocení antigenních testů studie Zdravotního ústavu v Ostravě a Nemocnice Karviná-Ráj.

Milana Kubka se pak ptala Renata Kropáčková. Odpověděl třeba na otázku, co mají dělat lidé, kteří mají příznaky, ale testovací centrum mají příliš daleko.

Spustit audio

Související