Lidé přestali vládě věřit, takže zůstávají doma. Protestovat odmítáním roušek je nesmírně nezodpovědné, myslí si šéf svazu obchodu Prouza

9. říjen 2020

„Zůstává tady výrazná skupina ,odmítačů roušek‘, kteří to vnímají jako politickou otázku,“ říká ve speciálním vysílání Plusu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. 

Prouza upozorňuje, že zatímco na jaře lidé spíš roušky nasadit zapomínali, dnes je nenosí aktivně. „Chápu, že lidé protestují z různých důvodů, ale protestovat tím, že ohrožují ostatní, to je nesmírně nezodpovědné. Velmi dobře už začala fungovat spolupráce s policií která rychle reaguje na agresivní zákazníky,“ tvrdí šéf svazu obchodu.

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Lidé mají podle Prouzy strach, což obchodníky ohrožuje daleko víc než všechna vládní opatření dohromady. „Dopad samotných opatření je marginální. Největší negativní dopad je, že lidé přestali věřit vládě, že má celou situaci pod kontrolou. Takže šetří, zůstávají doma, neutrácejí dokonce ani za potraviny. To je to, co restaurace a obchody zabíjí,“ dodává šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Maláčová chystá změny v ošetřovném 

Nejnovější vládní opatření se dotknou i škol. Mateřské školy a první stupeň základních škol zůstávají v provozu a druhé stupně přecházejí na výuku distanční. Vláda proto na svém mimořádném jednání schválila i úpravu ošetřovného.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) připomíná, že je to ale návrh, který ještě musí projít celým legislativním procesem.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

„Reagujeme na hypotetickou situaci, kdyby stát zavřel školy. Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) tvrdí, že se mateřské školy a první stupně základních škol nezavřou. Chceme být připraveni,“ říká Maláčová.

Návrh počítá s ošetřovným pro řadu výjimek: třeba u dětí, které jsou už dnes v karanténě delší dobu, než je zákonná devítidenní doba. Pomoci chce Maláčová i těm rodinám, které mají děti v denních stacionářích nebo potomky s nějakým stupněm zdravotního postižení.

„Budeme ale postupovat stejně jako na jaře. Teď je standardní ošetřovné 60 procent platu. Ale kdyby se nedej bože školy uzavřely a kdyby to nedej bože trvalo delší dobu, tak budeme příjmovou situaci rodin sledovat, vyhodnocovat a podle toho pak případně upravovat i ošetřovné,“ shrnuje Jana Maláčová.

Babiš: Covid není výmysl

Před bagatelizováním epidemie varoval v pátek premiér Babiš. „Přestaňme situaci zlehčovat. Covid není výmysl, ale skutečná věc,“ řekl s tím, že někteří lidé i přesto nedodržují základní hygienická opatření, jako je nošení roušek.

Čtěte také

„Situace je skutečně vážná,“ prohlásil na páteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Prymula.

V Česku už platí některá z nových opatření k zamezení dalšího šíření koronaviru. Jen za poslední dva dny přibylo před 11 tisíc nakažených lidí.

Zavřené jsou posilovny, bazény, v pondělí se k nim přidají kina, divadla, v obchodech se nemají shromažďovat lidé, takže se budou vypínat veřejné wi-fi sítě. Od pondělí přecházejí druhé stupně základních škol na kombinovanou výuku.

V audiozáznamu si můžete poslechnout i rozhovor s vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO), který už pracuje na kompenzacích pro ty oblasti, které stát teď omezuje. Poslechnout si můžete i zástupce českého fotbalu nebo restaurací a hotelů. Ptal se Tomáš Pavlíček.  

autoři: Tomáš Pavlíček , lup
Spustit audio

Související