Projekt Evropské město kultury bude pro České Budějovice jen „výcuc“ peněz, kritizuje ředitel místní galerie

22. srpen 2023

Evropským městem kultury budou v roce 2028 České Budějovice. „Celý ten projekt je ale pro kulturu spíš medvědí službou,“ tvrdí ředitel Galerie současného umění a architektury v Českých Budějovicích Michal Škoda. „Byl bych rád, kdyby se tyto prostředky v rámci Evropského hlavního města kultury věnovaly do projektů, které už fungují. Mám strach, že část peněz přijde vniveč,“ dodává.

Ředitel prý na začátku projekt podporoval, respektive bral to jako podporu města. „Pak jsem se podíval pod pokličku a poměrně rychle zjistil, že ta situace je úplně jiná: je to totiž hlavně ,výcuc‘ peněz z města, z kraje, potažmo z ministerstva kultury.“

Čtěte také

Ze strany Českých Budějovic a dalších institucí je to sice investice do zviditelnění města. „A dost velká investice, ale přínos Evropy je v celém tom balíku vlastně minimální – tedy proti tomu, co se do toho musí dát,“ tvrdí Škoda.

Optimistické hlasy tvrdí, že titul pomůže městu ke zviditelnění na kulturní mapě Evropy – za kulturou totiž na kontinentě cestuje až 40 procent turistů. Skeptici naopak mají za to, že město se na rok stane dějištěm kulturních akcí, ale nijak se nepromění. Nejvíc peněz spolykají byrokrati a experti kulturního provozu.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory, ptá se Petr Vizina.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související