Hlavní událostí pro Plzeňský kraj bude v roce 2015 projekt Evropské hlavní město kultury

2. leden 2015

Projekt Evropské hlavní město kultury (EHMK) bude pro celý Plzeňský kraj zcela zásadní událostí roku 2015. Město Plzeň bude Evropským hlavním městem kultury spolu s belgickým Monsem od 17. ledna do 12. prosince 2015.

Slavnostní zahájení budou sledovat desítky tisíc lidí. Bude v režii Petra Formana a ukáže mimo jiné největší uměleckou projekci ve volném prostoru a rozezní i nové zvony katedrály sv. Bartoloměje na Náměstí Republiky.

Město Plzeň nabídne na 600 akcí - velké výstavy, divadlo, tanec a další. Návštěvníkům se také otevřou nově upravené prostory bývalé vozovny městských dopravních podniků, tedy Depo v Cukrovarské ulici. Tam se bude významná část programu odehrávat. Organizátoři očekávají, že město Plzeň navštíví o zhruba 30 procent turistů více než v jiném roce.

Plzeň nabídne návštěvníkům každý měsíc něco jedinečného

V lednu bude zahájena expozice Mnichov - zářící metropole umění, která představí německý Mnichov jako důležité umělecké centrum, pojme éru let 1870 až 1918.

V tomto měsíci se také otevře v městské galerii výstava z dílny syna známého animátora Jiřího Trnky, která představí komplexní tvorbu plzeňského rodáka. Trnkův vnuk Matyáš Trnka nabídne v únoru v Západočeském muzeu výstavu inspirovanou dědečkovým dílem.

V březnu bude spuštěn projekt Skryté město - sousedské procházky po netradičních částech města a uskuteční se Smetanovské dny.

Duben nabídne například Bavorské dny, festival regionální kultury Venkovské expo nebo výstavu rodinných fotek Plzeňanů.

Květen bude patřit hlavně Slavnostem svobody k 70. výročí osvobození Plzně. Představena bude také unikátní výstava portrétů novozélandských Maorů od plzeňského rodáka Gottfrieda Lindauera. Nejnáročnější a nejdražší projekt Západočeské galerie zahájí maorský rituál.

Logo
Slavnosti svobody

V červnu se uskuteční např. festival Tanec Praha 2015 v Plzni, v červenci festival Živá ulice a hlavní událostí srpna bude 28. rozpohybování obřích loutek Plzní Royal de luxe.

V září se můžete těšit na představení Matěje Formana - Aladin, uskuteční se Festival polévky a 23. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo Plzeň.

V říjnu je na programu například festival Jazz bez hranic, Týden hispánské kultury, Mezinárodní bienále kresby Plzeň 2015 a plzeňské oslavy vzniku republiky.

Listopad přinese koncert Umělec a totalita.

Celý projekt EHMK bude slavnostně zakončen 12. prosince.

Plzeňský kraj se v roce 2015 nezaměří pouze na kulturu, v plánu má i jiné velké akce

V Plzeňském kraji se kromě projektu Evropského hlavního města kultury uskuteční i další významné akce. V Zoologická a botanická zahrada města Plzně se například na přelomu dubna a května otevře nová expozice s nejjedovatějšími hady světa, největší expozice v zoologických zahradách ČR a Slovenska.

Největší investiční akcí v Plzni bude modernizace úpravny vody za 1,1 miliardy korun, město ji dokončí v polovině roku.

Fakultní nemocnice v Plzni má v plánu vybudovat nový heliport a parkovací dům. V roce 2015 má také jako první v bývalém východním bloku koupit speciální přístroj na pozitronovou emisní tomografii ve spojení s magnetickou rezonancí za 110 milionů korun. Pomůže lépe odhalit rakovinu. Pokud dostane příslib státních investic, začne stavět pavilon chirurgických oborů. Stát má až dvě miliardy korun.

Fakultní nemocnice Plzeň 5.jpg

Největší dopravní akcí bude pokračování stavby železničního koridoru Plzeň - Rokycany za čtyři miliardy korun, jeho hlavní stavbou bude nejdelší železniční tunel v ČR.

V Domažlicích na vrchu Baldově mají na začátku srpna odhalit pomník husitské bitvě u Domažlic, v létě pak zahájí přestavbu a přístavbu krytého bazénu za 150 milionů korun a do června dokončí přestavbu první části historického pivovaru.

Ekonomika Plzeňského kraje s druhou nejnižší nezaměstnaností v zemi po Praze zažije oživení. Většina velkých firem plánuje mírné zvýšení mezd i nábor lidí.

Spustit audio