Proč má Obamův pes kudrnatou srst

28. srpen 2009

Varianty pouhých tří genů a jejich kombinace jsou tím, co zapříčiňuje širokou škálu srsti dnešních psích plemen - od kudrnatých pudlíků a fousatých kníračů až po hedvábné kokršpaněly či hladké bígly.

Psi byli domestikováni z vlků asi před 15 000 let, ale k výraznému odlišení srsti u různých plemen došlo před pouhými 200 let. První podrobné informace o tom, co ovlivňuje délku a texturu psí srsti, přinesla genomická studie týmu vědců z Národního institutu pro výzkum lidského genomu (NHGRI). Vědci analyzovali genetické změny označované jako jednonukleotidové polymorfismy (SNP), u více než 1000 psů 80 různých plemen. Získaná data pak porovnali s typem psí srsti.

Zjistili, že za sedm hlavních typů srsti jsou zodpovědné pouze tři geny - RSPO2, FGF5 a KRT71. První z nich udává, jestli pes bude mít výrazná obočí a vousy, zatímco druhý je spojený s délkou srsti. Třetí gen ovlivňuje to, jestli bude srst rovná nebo zvlněná. Kombinace různých variant těchto genů pak určí, jak bude individuální plemeno vypadat. Například kudrnatá srst, jakou má portugalský vodní pes Baracka Obamy, je výsledkem variant v genech RSPO2 a KRT71.

Výsledky studie zveřejnil časopis Science.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.