Přírodu nechráníme – a filmy o ní netočíme – kvůli ní, ale především kvůli sobě

14. říjen 2023

V Brně proběhl minulý týden už 49. ročník mezinárodního festivalu filmů s ekologickou tematikou Ekofilm. Je to nejstarší a také největší festival svého druhu na světě, jezdí na něj tvůrci ze všech koutů zeměkoule a snaží se přijít na to, jak lidstvo přimět, aby nad otázkou životního prostředí – a naší rolí a budoucností v něm – začalo víc přemýšlet.

Je ale film ještě stále médiem dostatečně silným na takovýto úkol?

Čtěte také

Nad otázkou se v pořadu Natura zamýšlejí čtyři muži s Ekofilmem spojení: jeho prezident, biolog a vládní zmocněnec pro biodiverzitu Ladislav Miko, režisér, scénárista, cestovatel a člen poroty Jan E. Svatoš, kameraman a pedagog pražské FAMU a další člen poroty Martin Čech a také ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Kromě zamyšlení a hodnocení přidávají i své tipy na filmy, které je samotné v životě nejvíc ovlivnily. Ptá se Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.